U KPS se vratilo 310 Srba

U Kosovsku policiju se za povratak prijavilo 310 policajaca srpske nacionalnosti, izjavio je portparol KPS-a Arber Beka i dodao da broj povratnika nije konačan.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

00:41

Default images

“Pružena je mogućnost, ako neko nije mogao fizički da dođe i prijavi se u svoju stanicu policije, da se javi telefonom”, rekao je Beka i dodao da postoji verovatnoća da će broj povratnika policajaca biti veći.

U regionu Prištine suspendovano je 114, a vratilo se 113 policajaca. U Gnjilanu se od 129 vratilo 125, a u graničnoj policiji, od 50 vratilo se 48 pripadnika, naveo je Beka.

On je podsetio, da je prošle godine na plaćenu suspenziju upućeno 325 policajaca iz srpske zajednice.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je za B92 da u Vladi Srbije postoji politička volja da srpske pripadnike kosovske policije pozovu da se vrate u službu.

“Mi vodimo intenzivne razgovore sa misijom Euleks i tu smo vrlo blizu rešenja jer je apsolutno nedopustivo da Srbi na severu Kosova budu u KPS-u, a da Srbi južno od reke Ibar izađu iz KPS-a“, smatra on.

“Mnogo je neophodnije da Srbi koji žive južno od reke Ibar imaju svoje policiajce, jer je prosto ovde mnogo veći problem sa bezbednošću, mnogo veći problem sa slobodom kretanja, mnogo veći problem sa pravnom zaštitom“, podseća ministar za Kosovo i Metohiju. Bogdanović je kazao da će poziv uslediti vrlo brzo i da su neki uslovi za povratak već dogovoreni.

“Već smo došli do dogovora da UNMIK policajci budu u svim stanicama, podstanicama. Blizu smo dogovora da zamenik bude predstavnik srpske zajednice kod koga će ići taj komandni lanac preko misije Euleks i ja se nadam da ćemo mi vrlo brzo pozvati Srbe da se vrate u KPS“, kaže on.

Jedan od srpskih pripadnika policije koji nije napuštao službu je vršilac dužnosti komandira u Gračanici Nebojša Popović.

On očekuje da se u ovu policijsku stanicu vrati najmanje 25 od 30 suspendovanih policajaca, navodeći da su oni potrebni Srbima na centralnom Kosovu.

Mesec i po dana je prošlo od kako su kosovske institucije pozvale oko 300 suspendovanih srpskih policajaca da se vrate u službu.

Oni su je napustili neposredno nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara prošle godine.

Do 15. maja 2009. oni su bili pod plaćenom suspenzijom.

Posle ovog datuma, njima je prekinuto sa plaćanjem.

Srpski policajci su zatražili da budu pod posebnim lancem komande, zaobilazeći komandni lanac Kosovske policije.

Ivanović: Povratak, ali uz sporazum

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je za B92 da je važno da se Srbi vrate u Kosovske policijske snage, ali da je potrebno da o tome bude postignut sporazum.

“Srbi treba da se vrate u policiju, ali to ne može biti haotično i spontano. To su loša rešenja, moraju se vraćati po osnovu nekog sporazuma. Euleks ne sme požurivati ni te ljude ni nas, treba da bude mnogo konstruktivniji i da privedemo kraju pregovore o tom pitanju koji se već dugo vode”, ocenio je Ivanović.

On je objasnio da “nije dobro da Srbi koji su bili u policiji “ne primaju platu i da ne budu od koristi svom narodu na Kosovu”, ali da “nije dobro ni da ih Euleks požuruje i pritiska nekim veštački stvorenim rokovima, a da istovremeno nije potpisao sporazum”.

Na pitanje da li Vlada Srbije ima plan šta će sa tim ljudima dok se ne vrate u službu, on je rekao da nije problem šta će sa njima, već šta sa onima koji zavise od njihovih usluga, šta sa stanovništvom koje neće imati adekvatnu policijsku zaštitu, pogotovo južno od reke Ibar.

“U situaciji kada su Srbi izašli iz policije, imamo situacije da u srpskim sredinama samo policajac Albanac kontroliše i zaustavlja ljude, neprimereno reaguje i tu postoji velika mogućnost da dođe do incidenta“, naglasio je Ivanović.

Govoreći o blokadama na administrativnim prelazima, Ivanović je upozorio da će, ako Srbi osude to, ne identifikuju ljude koji su na blokadama i šta su njihovi interesi, Euleks u jednom trenutku sam intervenisati.

On je ocenio da iza takvih incidenata stoji lokalna samouprava i poručio da ti ljudi ne mogu da vode državnu politiku, već treba da se bave lokalnim problemima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: