ANEM: Vladine mere samo prvi korak

Mere Vlade Srbije kojim bi se pomoglo elektronskim medijima su korak u dobrom pravcu, ali ANEM smatra da je to samo prvi korak.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2009.

15:50

Default images

Za lokalne i regionalne emitere, koji su i najugroženiji, najznačajnije je smanjenje naknade za dozvole i mogućnost plaćanja na rate. Svetska ekonomska kriza nije zaobišla ni nezavisne elektronske medije u Srbiji: marketinški prihodi drastično su smanjeni, naplata dugova je otežana, a finansijske obaveze emitera prevelike.

Upravo zbog toga, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija - ANEM pozdravlja mere Vlade kojima se olakšava položaj medijima.

“Mi ove mere tumačimo kao korak u pozitivnom smeru. Ne mislimo da će ove mere doneti neki revolucionarni boljitak i poboljšanje statusa elektronskih medija, ali za nas je bitno da su i Ministarstvo i Vlada pokazali određenu dobru volju da pomognu medijima u vreme ekonomske krize”, kaže predsednik ANEM-a Saša Mirković.

ANEM je među svoje predloge svrstao pravilniju raspodelu marketinškog kolača, uređenje finansiranja lokalnih medija, suzbijanje piraterije, ali je najznačajnija usvojena mera smanjenje naknada Republičkoj radiodifuznoj agenciji, RATEL-u i udruženjima za zaštitu autorskih i srodnih prava, kao i plaćanje na rate, što će najviše pomoći malim emiterima.

“Sa izmenjenim pravilnikom o naknadama, mi imamo situaciju da se dolazi do velikog umanjenja onoga što emiteri plaćaju RRA, i to pre svega kada je reč o regionalnim emiterima. Kod nacionalnih emitera, to umanjenje će biti pet posto, linearno za sve”,

Da bi prihodi medija bili pravilno raspodeljeni, Vlada je dala nalog MUP-u da pomogne Republičkoj radiodifuznoj agenciji i RATEL-u da suzbiju pirateriju.

“Naše je da snimimo da li neko neovlašćeno emituje, a kada to snimimo, mi ga onda zamolimo da se skloni, pa mu onda pretimo, pa onda donesemo rešenje i onda to završi kod sudije za prekršaje. Dakle, naravno, to je zakonski postupak”, objašnjava

Zaključak ANEM-a je da se mere vlade ne smeju zaustaviti na ovom koraku, jer u elektronskim medijima očekuju da će se kriza produbljivati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: