Miliband: Osloboditi zatvorene

Velika Britanija je zatražila oslobađanje Iranaca zaposlenih u britanskoj ambasadi u Teheranu, označavajući njihovo pritvaranje kao zastrašivanje.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 28.06.2009.

13:23

Default images

"To je maltretiranje i zastrašivanje takve vrste koje je potpuno neprihvatljivo. Hoćemo da budu pušteni neozleđeni", izjavio je novinarima britanski ministar za spoljne poslove Dejvid Miliband tokom konferencije o bezbednosti koja se održava na Krfu.

Miliband je naveo da je devet službenika ambasade bilo pritvoreno, ali da su neki pušteni, i dodao se broj pritvorenika menja iz sata u sat, a da je Britanija zabrinuta za sve one koji još nisu oslobođeni.

Britanski ministar je istakao da su u pitanju diplomatski službenici koji naporno rade i da je potpuno bez osnova ideja da je britanska ambasada na bilo koji način umešana u demonstracije i proteste koji se održavaju u Teheranu od predsedničkih izbora održanih 12. juna.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije složili su danas da će se Unija, "snažnim i zajedničkim odgovorom", suprotstaviti bilo kakvom zastrašivanju diplomatskog osoblja u Teheranu.

Ministri EU, okupljeni na sastanku na grčkom ostrvu Krf, jednoglasno su pozvali na hitno oslobađanje službenika britanske ambasade u Teheranu.

Iranska agencija Fars ranije je javila da je osam Iranaca zaposlenih u britanskoj ambasadi u Teheranu pritvoreno je zbog sumnji da su umešani u nemire.

"Osam lokalnih službenika britanske ambasade koji su odigrali značajne uloge u nedavnim nemirima su odvedeni u pritvor. Ta grupa je odigrala aktivnu ulogu u izazivanju nedavnih nereda", prenela je agenijc.

Iran je optužio zapadne sile, naročito Veliku Britaniju i SAD, da su podsticale ulične proteste i nasilje do kojih je došlo posle predsedničkih izbora održanih, 12. juna, za koje opozicija kaže da su bili nepravilni.

EU želi pregovore o nuklearnom programu

EU želi da ponovo počnu pregovori o iranskom nuklearnom programu, izjavio je danas visoki komesar EU za spoljnu politiku Havijer Solana.

"EU trazi od iranske vlade da ponovo uspostavi i poštuje slobodu medija, štampe i sve instrumente iranske javnosti kako bi se nastavio demokratski dijalog", saopštili su ministri spoljnih poslova članica EU posle dvočasovnog sastanka na Krfu.

Iako je iz EU više puta reagovano zbog oštrih mera iranskih vlasti protiv demonstranta koji osporavaju reizbor predsednika Mahmuda Ahmadinežada na izborima 1. juna, Unija želi da ostavi otvorena vrata za nastavak dijaloga s Iranom o nuklearnom programu te zemlje.

"Veoma bismo voleli da ubrzo imamo mogućnost ponovnog početka multilateralnih razgovora s Iranom o važnim nuklearnim pitanjima", rekao je novinarima Solana pre skupa na Krfu.

Upitan da li će protesti oslabiti režim i uticati na pregovore o iranskom nuklearnom programu, švedski šef diplomatije Karl Bilt je rekao da je prerano da se kaže.

"Ne znamo šta će biti u Iranu za nedelju ili mesec dana", rekao je Bilt, čija zemlja u sredu preuzmima rotirajuće predsedavanje u EU.

"Očigledno režim pokušava da sačuva svoj položaj veoma oštrom represijom. Ali to ne može sakriti činjencu da je to oslabljen režim. Izgubio je veliki deo legitimiteta u zemlji i u inostranstvu", rekao je Bilt dodajući da iskustvo pokazuje da represija može kratkoročno biti uspešna, ali da na duži rok slabi režim.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini rekao je da će EU takođe raspravljati o zajedničkoj viznoj politici za Irance koji nastoje da pobegnu od nasilja.

Italija je već dala vize demonstrantima u Iranu koji su želeli da pobegnu pred akcijama vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: