Musavi odbacio ponudu vlasti

Poraženi iranski predsednički kandidat Mirhosein Musavi odbacio je predlog vlasti za delimično ponovno prebrojavanje glasova i zatražio poništavanje izbora.

Izvor: B92

Subota, 27.06.2009.

20:13

Default images

Vrhovno zakonodavno telo Irana, Savet čuvara, ponudio je da se ponovo prebroji 10 odsto glasova sa predsedničkih izbora 12. juna u prisustvu istaknutih zvaničnika i vlade i opozicije.

"Takvim načinom ponovnog prebrojavanja neće se otkloniti nejasnoće. Nema drugog načina osim poništenja glasanja. Neki članovi te komisije nisu objektivni", naveo je Musavi u saopštenju, objavljenom na njegovom veb sajtu.

Drugi poraženi kandidat Mehdi Karubi takođe je odbacio predlog delimičnog prebrojavanja glasova, preneo je Rojters.

Savet čuvara je juče saopštio da na predsedničkim izborima, na kojima je ubedljivu pobedu odneo predsednik Mahmud Ahmadinežad, nije bilo većih neregularnosti i da su to "najzdraviji" izbori održani u ovoj zemlji od Islamske revolucije 1979. godine.

Ahmadinežad je upozorio da će, tokom drugog mandata, zauzeti oštriji stav kako bi Zapad zažalio što se meša u poslove Teherana.

"Bez sumnje, nova iranska vlada će zauzeti odlučniji i tvrđi stav prema Zapadu. Ovoga puta, odgovor iranskog naroda će biti oštriji i odlučniji kako bi se Zapad pokajao zbog svog mešanja", prenela je iranska novinska agencija IRNA Ahmadinežadove reči.

Od zvaničnog proglašenja rezultata predsedničkih izbora u Iranu traju ulične demonstracije velikih razmera.

U demonstracijama, kakve nisu viđene od zbacivanja šaha i proglašenja Islamske Republike 1979, do sada je život izgubilo oko 20 ljudi, a uhapšeno je više stotina, dok policija nastavlja da koristi nasilne mere da bi sprečila proteste.

U Teheranu je tokom dana bilo mirnije i život se polako vraća u normalu.

Musavijevom savetniku zabranjeno da napusti Iran

U međuvremenu su iranske vlasti Musaviju zabranile da napusti zemlju, izvestila je iranska državna agencija IRNA.

Musavijev šef kancelarije za medije Abolfazi Fateh izjavio je da zabrana neće promeniti njegov politički stav i dodao da mu je zabranjeno da napusti Iran zbog njegove "uloge" u postizbornim dešavanjima. Fateh završava doktorske studije u Velikoj Britaniji, preneo je Rojters.

"Ovakvi pritisci ne mogu ljude poput mene prisiliti da promenimo naš politčki stav. Uvedena zabrana neće promeniti moja politička gledišta", rekao je Fatah agenciji IRNA.

Državni mediji su izvestili da je Fatehu zabranjeno da napusti zemlju zbog njegove umešanosti u događaje koji su usledili posle predsedničkih izbora u Iranu 12. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: