G8 osuđuje nasilje u Teheranu

Ministri inostranih poslova G8 osudili su nasilje u Iranu i zatražili od Teherana da postizbornu krizu rešava demokratskim dijalogom.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 26.06.2009.

13:34

Default images

"Osuđujemo postizborno nasilje, koje je dovelo do gubitka života građana Irana i tražimo da Iran poštuje osnovna ljudska prava, uključujući pravo na slobodu izražavanja", navodi se u saopštenju ministara G8, koje su prenele agencije.

U delu u kome se govori o situaciji na Bliskom istoku, šefovi diplomatija osam najrazvijenijih država sveta, pozvali su sve strane da obnove direktne pregovore o svim pitanjima koja su predviđena mapom puta ka miru, ističe se u saopštenju i dodaje da se Tel Aviv poziva da zaustavi izgradnju jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali.

Vanredni sastanak ministara EU o Iranu

Ministri inostranih poslova zemalja članice EU održaće, u subotu na Krfu, vanredni sastanak posvećen stanju u Iranu, saopštilo je češko predsedništvo EU u Briselu.

Na neformalnom sastanku treba da se razgovara o najnovijem razvoju situacije u Iranu posle predsedničkih izbora.

Diplomatski krugovi u Briselu očekuju da će ministri oštro osuditi nasilje iranskih vlasti nad demonstrantima.

Šefovi diplomatija zahtevaće mirno rešenje svađe o regularnosti izbora.

Inače neformalni sastanak ministara EU održaće se na marginama konferencije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) sa NATO i Rusijom o budućoj bezbednosnoj strategiji.

Lavrov: Zabrinuti, ali bez mešanja

Rusija izražava zabrinutost zbog primene sile u Iranu i pogibije civila, izjavio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, dodajući, međutim, da se Rusija ne meša u unutrašnje poslove Irana.

“Izražavamo zabrinutost zbog primene sile u Iranu i pogibije civila. Ali, mi se ne mešamo u poslove Irana“, rekao je Lavrov u Trstu, posle susreta šefova diplomatije Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja.

Prema njegovim rečima, Moskva polazi od toga da će se “pitanja koja se pojavljuju posle izbora u Iranu, rešavati u skladu sa demokratskim procesima i zakonima Islamske Republike Iran“, preneo je Itar-tas.

Istovremeno, šef ruske diplomatije rekao je da će se u svim okolnostima morati rešavati iranski nuklearni program i izrazio sumnju da će se pozicija Teherana prema nuklearnom programu izmeniti.

“Ne mislim da će pozicija iranske vlade biti promenjena. Treba da budemo spremni na to“, rekao je Lavrov, dodajući da je potrebno pokazati strpljenje i rukovoditi se usaglašenom politikom.

Izjavu o Iranu ministara G8, koji su se sastali u Trstu, Lavrov je nazvao uravnoteženom i korisnom.

Obama: Nema izvinjenja

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da ne smatra ozbiljnim zahtev iranskog predsednika Ahmeda Ahmadinežada da se SAD izvine za mešanje u unutrašnja pitanja Irana.

Obama je odbacio tvrdnje iranskog predsednika, navodeći da Ahmadinedžad pokušava da stavi SAD u centar političke krize koja je izbila nakon predsedničkih izbora u toj zemlji.

On je na zajedničkoj konferencijom za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Vašingtonu "preporučio Ahmadinežadu da pažljivo razmisli o obavezama prema svom narodu".

Obama je takođe izjavio da će na napore za uspostavljanje direktne diplomatije sa iranskim vlastima uticati nasilje prema demonstrantima, ali da će se multilateralni razgovori nastaviti.

"Očekujem da se multilateralni razgovori o Iranu" i nuklearnom programu te zemlje nastave, rekao je američki predsednik.

O iranskom nuklearnom programu pregovaraju stalne članice Savet bezbednosti UN - Francuska, Kina, SAD, Velika Britanija i Rusija, kao i Nemačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: