Uhapšen vlasnik "Intereksporta"

Uhapšen je Slaviša Purić, vlasnik “Intereksporta“, osumnjičen da je državu oštetio za dva miliona evra.

Izvor: B92

Petak, 26.06.2009.

12:01

Default images

Policija je uhapsila osnivača i vlasnika preduzeća “Intereksport” Slavišu Purića, Radomira Jokića, direktora tog preduzeća, Marka Jokića, direktora preduzeća “Slap”, i Duška Milinkovića, rukovodioca proizvodnje u “Intereksportu”. Kako B92 saznaje, oni su osumnjičeni da su zloupotrebom službenog položaja oštetili državni budžet za dva miliona evra.

U današnjoj akciji policija je uhapsila i tri inspektora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo nesavesnog rad u službi, uhapšeni su inspektori Generalnog inspektorata Vodoprivredne inspekcije ministarstva Đorđe Skendžić, Dejan Dašić i Olivera Milićević, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će protiv uhapšenih inspektora, zbog sumnje o nesavesnom radu, pokrenuti sve zakonom propisane mere, a do okončanja postupka oni će odmah suspendovani i udaljeni sa posla.

Radomir Jokić i Duško Milinković pod uticajem Slaviše Purića organizovali su eksploataciju i prodaju šljunka i peska iz Dunava i Save bez saglasnosti javnog preuzeća “Srbija vode”.

Time su kako policija sumnja prodali oko 300 hiljada kubika ovog javnog dobra. Krivičnom prijavom za nesavestan rad u službi biće obuhvaćeno i nekoliko inspektora iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji su vršili navodne inspekcije rada tih preduzeća a da nisu zabranili ekspolataciju javnih dobara.

Slaviša Purić vlasnik je i “Slap Grupe” u čijem sastavu između ostalih posluju i PIK Čačak, “Slap” benzinske pumpe, “Minel Elip” i “Tamnavac” iz Uba, a prema navodima medija on poseduje i flotu rečnih brodova.

Puriću ovo nije prvo hapšenje zbog sumnjivih poslova. 2004. bio je uhapšen zbog afere sa prenosom vlasničkih udela u “Luci Dunav” u Pančevu.

Preduzeće “Intereksport” bilo je sa firmom “Hidrotehnika Beogradgradnja” suinvestitor na izgradnji u Vojvode Stepe 127 u Beogradu.

U emisiji “Insajder” objavljeni su dokazi da je za ovu lokaciju akt o urbanistièkim uslovima izdat 2008, ali na ime čoveka, koji je umro 2002.

Direktor “Hidrotehnike”, Vasilije Marković u “Insajderu” je tvrdio da je suinvestitor vodio poslove oko pribavljanja dokumentacije za gradnju.

I mali akcionari i radnici čačanske fabrike za preradu krompira, podneli su Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv većinskog vlasnika preduzeća ”Slap grup“ Slaviše Purića.

Radnici tvrde da Purić nizom povezanih preduzeća izvlači kapital iz čipsare, koja im duguje oko dva miliona evra.

Radnici su dobili pravosnažna sudska rešenja za naplatu potraživanja, ali se novac ne isplaćuje jer je firma u blokadi zbog duga od devet miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: