Slovenija: Drugi slučaj novog gripa

U Sloveniji je potvrđen drugi slučaj novog gripa H1N1. U pitanju je žena koja je doputovala iz SAD.

Izvor: B92

Sreda, 24.06.2009.

21:19

Default images

Slovenački institut za zaštitu zdravlja je u sredu uveče potvrdio drugi slučaj zaraze virusom novog gripa H1N1 u toj zemlji. Zaražena žena je stigla pre nekoliko dana iz SAD gde je bila na krstarenju po srednjoj Americi, a u dodir sa obolelima je došla na lađi. Iz SAD je doputovala avionom, najpre u Trst, a odatle u Sloveniju.

Institut je saopštio da obolela nije u smrtnoj opasnosti i da za sada pokazuje blage znake bolesti, ima umereno povišenu telesnu temperaturu i kašalj, a njeno stanje je stabilno.

Zbog toga joj je epidemiolog, kao i prvoj oboleloj od ovog gripa, savetovao da ostane na kućnom lečenju, sve dok pokazuje znake bolesti, da ne bi širila zarazu.

Istovremeno je slovenački institut saopštio i da se može očekivati, s obzirom na povećanje broja obolelih u svetu i veći broj obolelih u Sloveniji, ali da razloga za paniku ili uzbuđenje nema, jer bolest, za sada, protiče blago, kod obe osobe koje su zaražene i od kojih se prva uspešno oporavlja.

Ipak, nadležni pozivaju sve da ukoliko kod sebe opaze znake gripa H1N1, visoka temperatura, bolovi u grlu i mišićima, groznica, kašalj i groznica, po telefonu pozovu svog lekara, koji će se odmah pobrinuti za sve propisane mere.

Istovremeno, nadležni podsećaju i na potrebne mere higijene, redovno pranje ruku sapunom i vodom, pokrivanje usta prilikom kašljanja maramicom koja se zatim baca, a ruke peru.

Još dva slučaja u Bugarskoj

Dva nova slučaja gripa tipa A H1N1 registrovana su u Bugarskoj čime se ukupan broj obolelih od ove bolesti popeo na sedam, saopštilo je danas bugarsko ministarstvo zdravlja.

Radi se o baki i dedi dečaka koji se vratio iz SAD i oni su primljeni na bolničko lečenje.

Bugarsko ministarstvo je sinoć javilo da su im taj dečak i njegova majka, koji su se pre desetak dana vratili iz SAD, prenosioci bolesti. Još jedan mali Bugarin koji je imao kontakt sa njima u Bugarskoj je takođe oboleo, navodi se u saopštenju.

Prvi slučaj novog gripa u Bugarskoj registrovan je 1. juna, a drugi slučaj prijavljen je posle četiri dana. Radilo se o jednom mladiću i detetu koji su se takođe vratili iz SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: