Dogovor SNS-a i DSS-a

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić kaže da je sa liderom DSS-a Vojislavom Koštunicom dogovorena saradnja između te dve stranke na lokalnom i republičkom nivou.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.06.2009.

17:32

Default images

"Pokrenuli smo mnogo pitanja, mnogo tema, dogovorili principe na kojima ćemo zasnivati buduću saradnju, a i saradnju oko formiranja lokalnih vlasti u opštinama", rekao je Nikolić novinarima u parlamentu.

On je precizirao da je sa Koštunicom dogovorio da će te dve stranke delovati jedinstveno kako bi obezbedile vanredne parlamentarne izbore, da Statut Vojvodine ne bude usvojen, jer nije u skladu sa Ustavom Srbije, i kako bi obezbedile da se istog dana kada se budu održavali vanredni parlamentarni izbori održi i referendum o članstvu Srbije u NATO-u.

"Visok stepen razumevanja postigli smo da treba i da možemo da formiramo vlast možda i u sve tri opštine u kojima su održani dopunski izbori. Složio sam se da sačekamo još dva-tri dana ako bude formalnog odgovora SRS-a", rekao je Nikolić.

On je naveo da će naprednjaci i narodnjaci, ako radikali ne odgovore, krenuti u posao prikupljanja i sabiranja glasova i pripremu za formiranje lokalne vlasti u Zemunu, Voždovcu i Kosjeriću.

"Postigli smo i saglasnost da i stranke koje su se izjasnile da žele da sarađuju mogu da budu naši partneri, a ponudićemo i SPS-u da učestvuje u formiranju vlasti", kazao je Nikolić i naveo da je to stav i SNS-a i DSS-a.

"PUPS i JS su se već izjasnile, ali mislim da treba razgovarati i sa SPS-om, ali znam da Ivica Dačić neće biti tu nekoliko dana, pa ćemo razgovarati kad se bude vratio. Nećemo stati, iduće nedelje ćemo dogovarati detalje oko formiranja vlasti", rekao je Nikolić.

Demokratska stranka Srbije saopštila je da su Koštunica i Nikolić razgovarali "o principima na kojima bi se okupile opozicione parlamentrane stranke sa ciljem da dođe do promena u zemlji i neophodne unutrašnje obnove Srbije".

U okviru tih principa razgovarano je i o formiranju lokalne vlasti nakon održanih ponovljenih izbora 7. juna (u beogradskim opštinama Zemun i Voždovac, kao i u Kosjeriću), navodi se u saopštenju.

Jedinstveni stav SPS-PUPS-JS

Lideri stranaka koalicije SPS-PUPS-JS, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković, danas su zauzeli zajednički stav da će jedinstveno nastupati u svim razgovorima o formiranju lokalnih vlasti u Zemunu, Voždovcu i Kosjeriću gde su održani vanredni lokalni izbori 7. juna, saopštila je koalicija.

Kako je navedeno, na današnjem sastanku lidera koalicije istaknuto je veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima na tim izborima jer je ta koalicija "jedina politička opcija koja ne samo da je povećala procenat dobijenih glasova već i povećala apsolutan broj glasova, iako je izlaznost bila manja u odnosu na prošle lokalne i parlamentarne izbore".

"To je pokazatelj da građani Srbije veruju i podržavaju rad koalicije, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou", kaže se u saopštenju.

Koalicija SPS-PUPS-JS će i dalje jedinstveno delovati i raditi u interesu građana Srbije, ističe se u saopštenju.

Kako je navedeno, do sada ta koalicija nije dobila nikakav poziv za razgovore o konstituisanju lokalne vlasti u te tri opštine pa stoga o tome nisu vođeni razgovori, niti u koaliciji, niti su njene članice vodile pojedinačne razgovore sa drugim strankama.

"Koalicija je spremna da o tome razgovara sa svim partijama koje imaju odbornike u skupštinama opština Zemun, Voždovac i Kosjerić. Smatramo da u interesu građana Srbije nisu potrebni vanredni ili ponovljeni izbori ni na jednom nivou, pa ni u ove tri opštine", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: