Pismo Olje Bećković-Višnjić

Olja Bećković-Višnjić posle višednevne hajke u “Kuriru“ uputila je otvoreno pismo javnosti. B92 apeluje na nadležne da spreče svaki oblik linča i nasilja.

Izvor: B92

Petak, 19.06.2009.

11:16

Default images

"Kurir" vodi hajku protiv mene, utiskujući najstrašniji žig našeg vremena na čelo mog sina proglašavajući ga narko-dilerom, kaže Olja Bećković-Višnjić. U pisanoj izjavi “Moj sin Luka Višnjić”, poznata novinarka objašnjava da je odlučila da odgovori na pisanje "Kurira" pošto je ovaj list sve one koji su pokušali da zaštite njenu porodicu optužio da štite narko-dilere.

“Da je moje dete narko-diler je notorna ljudožderska laž. Istina je da je moj sin sa još nekoliko dečaka u dvorištu pored škole pušio marihuanu. Posle prijave stanara dečaci su privedeni u policijsku stanicu Stari grad. Dežurni inspektori su saslušali dečake, sačinjen je zapisnik u kome postoje svi iskazi, kao i količina zaplenjene marihuane. Sve što je upisano u zvanični dokument bilo bi dovoljno da se uzbuni zdrav razum, ali ne i 'Kurir'. Njima je trebalo mnogo više.”

Olja Bećković-Višnjić navodi da je “Kurir” pozivajući se na izvore iz ove policijske stanice objavio spisak laži.

“Nemam tu pamet da razumem zašto su ljudi iz MUP-a Stari grad poštedeli javnost istine skrivajući zapisnik, koji demantuje sve objavljene navode. Zato moram da govorim ja. Moj sin nikome nije učinio nikakvo zlo. Sve što je uradio, uradio je sebi. Ostalo su uradili njemu.”

“Boreći se protiv narkomanije, 'Kurir' je jedno dete prikucao na stub srama proglašavajući ga narko bosom. Sada mogu da odahnu pravi narko-dileri čije su žrtve moj sin i mnoga deca u školskim dvorištima”.

“Mogu da odahnu i svi roditelji dece koja idu u gimnaziju 'Ruđer Bošković'. Biće pošteđeni da njihova deca imaju posla sa tim zločincem. Verujući više 'Kuriru', nego zdravom razumu, u svojoj pedagoškoj misiji, rukovodstvo škole se osetilo obaveznije prema decoubicama, nego prema deci. Istog jutra kada je taj ugledni list otkrio narko-dilera, direktor te škole me je obavestio da zbog zaštite ugleda škole treba da poništimo ugovor”, objašnjava Olja Bećković-Višnjić.

“Ispisali su ga, sedam dana pošto su ga upisali. Da li se to kaže: otpisali su ga? Moj sin Luka Višnjić (15) i ja se nadamo da se tako ne kaže”.

“Verujemo da ima gimnazija u kojima su zainteresovaniji za budućnost dece, nego za budućnost 'Kurira'. Jedino što je otpisano je da ću ikada saznati istinu o tome šta je pozadina ovog zločina, ko je smislio da me kazni kažnjavajući mog sina i kakav otkup traži“, navodi u pisanoj izjavi Olja Bećković-Višnjić.

B92: Sprečiti linč

B92 ponovo apeluje na nadležne da spreče svaki oblik linča i nasilja, bez obzira da li je reč o običnim gradjanima, političarima ili predstavnicima medija.

Četvrti put u poslednja tri dana "Kurir" je osvanuo sa fotografijom Olje Bećković-Višnjić, urednice i voditeljke emisije Utisak nedelje koja se emituje na televiziji B92, kaže se u saopštenju B92.

Nakon objavljivanja teksta "Oljin sin narkodiler“ i optužbi za bahatost u odnosima sa policijom, "Kurir" danas optužuje B92, medijska i novinarska udruženja i nevladine organizacije, da je njihov protest protiv bezočnog i očigledno nezakonitog kršenja prava maloletnika licemeran.

"Kurir" je naše sponzorske i marketinške ugovore sa Naftnom industrijom potpuno neosnovano predstavio kao donacije, i, kroz usta lidera Srpske radikalne stranke, Dragana Todorovića, to kvalifikovao kao nagradu mediju instaliranom od SAD i Evropske unije.

U međuvremenu, u noći između srede i četvrtka, na zgradu B92 nepoznata lica bacila su upaljenu baklju, a na automobilu Olje Bećković-Višnjić su isečene gume, čime je hajka, pokrenuta u Kuriru, sa reči prešla na delo.

Apelujemo na nadležne organe da spreče svaki oblik linča i nasilja, insistira na otkrivanju mehanizma koji omogućava preduzeću sa računom blokiranom 365 dana, kao što je Kurir net d.o.o, da vodi orkestrirane kampanje, i traži da se utvrdi ko takve kampanje finansira, ističe se u saopštenju.

B92 će, takođe, insistirati na rasvetljavanju mehanizma koji omogućava preduzeću čiji su računi neprekidno blokirani punih 365 dana, kao što je to slučaj sa osnivačem Kurira, preduzećem Kurir net d.o.o, da vodi orkestrirane kampanje, kao i na utvrđivanju toga ko takve kampanje finansira, zaključuje se u saopštenju.

Ministar o prijavi protiv “Kurira“

Ministarstvo kulture se nada da će Tužilaštvo i policija ubrzano raditi na prekršajnoj prijavi koju je podnelo protiv tabloida "Kurir".

Gostujući u Vestima u 16, ministar Nebojša Bradić rekao je da je to samo jedna u nizu prijava koje je njegovo ministarstvo podnelo protiv "Kurira".

Gostovanje ministra Bradića u našim Vestima možete pogledati na Blip kanalu B92:

Karadžić: Prekršena prava deteta

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić ocenio je danas da je dnevni list "Kurir" u proteklih nekoliko dana pisanjem o sinu novinarke Olje Bećković "pokazao da ni deca nisu zaštićena u prljavoj kampanji koju vode protiv svojih neistomišljenika".

"Profesionalno obavljanje novinarske dužnosti podrazumeva i poštovanje prava deteta, odnosno onih koji su najslabiji i za čije živote svi imamo pođednaku odgovornost. Svojim pisanjem 'Kurir' je pokazao da zakon za njih ne postoji i da ideja profesionalnog istraživačkog novinarstva nije ono čime se vode u svom radu", naveo je Karadžić u saopštenju za javnost.

Karadžić je rekao da ne želi da utiče na uređivačku politiku ali da niko nema pravo da ostane nem pred flagrantnim kršenjem prava deteta, etičkih kodeksa, zakona i svega onoga što je pre svega ljudsko.

"Otkrivanje identiteta deteta i najpoganije žigosanje bez sprovedenog postupka, kao i zloupotreba informacija u ovoj državi jednostavno ne smeju biti tolerisani. Tužilaštvo i nadležne službe u tom slučaju moraju adekvatno i pravovremeno da reaguju kako bi dete bilo zaštićeno od daljeg šikaniranja", naveo je Karadziić.

Pored funkcije koju obavlja u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Marko Karadžić je i član Saveta za prava deteta Vlade Srbije i kontakt osoba Srbije pri Savetu Evrope za prava deteta.

OEBS, UNS i ANEM osudili pisanje "Kurira"

Misija OEBS i Udruženje novinara Srbije osudili su tekstove koje je dnevni list "Kurir" ovih dana objavljivao o novinarki Olji Bećković i o B92.

U saopštenju OEBS podseća da je dnevni list "Kurir" povredio prava petnaestogodišnjeg sina poznate srpske novinarke.

Ovim tekstom, kako se navodi u saopštenju, prekršen je Zakon o javnom informisanju, koji propisuje da se "maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja je podesna da povredi njegovo pravo ili interes".

I Udruženje novinara Srbije upozorilo je da list "Kurir" već danima vodi kampanju protiv novinarke Olje Bećković i naveo da je ono što se dešava "dokaz da se u Srbiji ne cene i ne štite novinari, njihova hrabrost i profesionalna autonomija".

U saopštenju UNS-a se navodi da je kao povod za kampanju protiv Bećkovićeve iskorišćen njen maloletni sin, koga je policija privodila i čiji je identitet "Kurir" obelodanio protivno zakonskim normama i kodeksu novinarske profesije.

Autorki emisije "Utisak nedelje" Olji Bećković-Višnjić juče su isečene gume na automobilu parkiranom ispred kuće, nakon čega je policija izvršila uviđaj. A u sredu uveče oko 23:10 nepoznata maloletna lica bacila su upaljenu baklju na vrata zgrade B92.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) saopštila je da najoštrije osuđuje napade na članicu ANEM-a, TV B92 i Olju Bećković.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa napadnutim kolegama sa B92 i pridružuje se apelu ove medijske kuće nadležnim organima da spreče linč i nasilje, kojima su novinari i njihove porodice izloženi.

Saopštenje lista “Kurir”

Dnevni list “Kurir” saopštio je u četvrtak da raniji tekstovi koje je objavio o problemima narkomanije “nisu nisu izazvali takvu polemiku i toliko saopštenja koje potpusuju NUNS, OEBS, ANEM, koliko informacija da je među decom koja su se našla u kandžama droge i sin Olje Bećković”.

“Nismo ovom informacijom želeli da profesionalno 'ubijamo' poznate roditelje, ali ne odustajemo od namere da zaštitimo decu čiji roditelji ne uživaju privilegije”, navodi se u saopštenju ovog lista.

Uz ocenu da je sin Olje Bećković-Višnjić privilegovan ovaj dnevnik poziva novinarska udruženja i OEBS da “svojim pristrasnim prozivkama i saopštenjima ne mere ko je jači Olja ili Kurir".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: