Đilas: DS opozicija u Zemunu

Demokratska stranka u Zemunu treba da bude opozicija i neće učestvovati u vlasti u toj opštini, kaže predsednik gradskog odbora DS-a Dragan Đilas.

Izvor: B92

Petak, 12.06.2009.

09:23

Default images

Pet dana nakon lokalnih izbora Demokratska stranka prvi put iznosi jasan stav. Koalicija sa Srpskom naprednom strankom ne dolazi u obzir, kategoričan je Dragan Đilas. Demokratska stranka neće ulaziti u koalicije sa strankama sa kojima ne može da sprovodi ideje za koje se zalaže.

I ako je cena toga odlazak u opoziciju, DS je i na to spremna, tvrdi gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

“Smatram da DS na toj opštini treba da bude opozicija, jer smo izbore izgubili. Koalicije se prave oko zajedničkih ideja očigledno. DS neće odstupati od svojih ideja, zarad toga da bi na nekoj beogradskoj opštini formirala vlast", rekao je Đilas.

Gradonačelnik se osvrnuo i na pretnje Mlađana Dinikića, lidera stranke G17, da će oni izaći iz republičke vlasti ukoliko DS napravi koaliciju sa naprednjacima,

“Kolicija služi da sednete pa se dogovorite. Svako ko smatra da treba izađe sa svojim stavom, bez dogovora sa drugim kandiduje sebe da na svakim sledećim izborima u Beogradu, i opštinama izađe sam, bez Demokratske stranke”, poručuje Đilas.
Aleksandar vuèiæ (Tanjug)
U međuvremenu Srpska napredna stranka spremna je da ponudi Srpskoj radikalnoj stranci veće učešće u vlasti u Zemunu od onog koje podrazumevaju izborni rezultati

"Kako bi prihvatili ponudu i kako bi im pokazali koliko je njihova priča o prevarama lažna spremni smo da im poklonimo 30 odsto više vlasti u Zemunu nego što su je zaslužili na izbornima", kazao je zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić.

“Nudićemo im i davati takave ponude i uveren am da će malobrojno preostalo članstvo te stranke (SRS) izvršiti pritisak na očigledno ne tako razumno i racionalno rukovodstvo da prihvati našu ponudu", rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu funkcinera SRS-a Dragana Todorovića da radikali mogu da razmotre ponudu naprednjaka o ulasku u koaliciju tek kad im SNS vrati mandate u Skupštini Srbije, Vučić je rekao da su izbori pokazali da svi ili skoro svi mandati SRS-a pripadaju Tomislavu Nikoliću.

"Sad se vidi da bi oni nama od preostalih 56 mandata trebalo da vrate 40 ili 45 ili sve mandate jer su izbori pokazali da smo mandate zaslužili", kazao je Vučić i dodao "metaforično" da se sad vidi da "za Dragana Todorovića ni majka rođena ne bih glasala".

Vučić je dodao da SNS ne očekuje da im SRS vrati mandate ali da očekuje saradnju kako bi se pobedelia Demokratska stranka.

Srpska radikalna stranka saopštila je da je odbila ponudu Srpske napredne stranke za formiranje vlasti u opštini Zemun, jer ne shvata političku scenu kao pijacu i nikada nije tražila ono što joj ne pripada.

Ne treba Aleksandar Vučić da pokazuje spremnost da SRS ponudi 30 odsto više vlasti, navodi se u saopštenju radikala.

Srpska radikalna stranka traži od Napredne stranke da nam vrati ono što nam po Ustavu i zakonu pripada, kaže se u saopštenju.

Za razliku od radikala, u DSS-u kažu da su spremni na saradnju sa naprednjacima i da će se konkretni razgovori voditi posle ponavljanja izbora na nekoliko biračkih mesta.

“Naša koalicija će razgovarati upravo sa onim strankama opozicije kojima smo ponudili to nacionalno okupljanje opozicije. Upravo oko raspisivanja parlamentarnih izbora i održavanja referenduma vezanim za uključivanje, odnosno pridruživanje NATO – u”, rekao je juče Andreja Mladenović, predsednik beogradskog odbora DSS-a.

“To su stranke koje su vama poznate, odnosno opozicione stranke, i SNS i SRS. To je krug stranaka sa kojima mi možemo da razgovaramo“, kazao je on.

I dok je proglašenjem konačnih rezultata izborna trka u Zemunu zvanično završena, Voždovčane u nedelju na tri biračka mesta očekuje ponavljanje izbora, posle čega sve stranke najavljuju istinske pregovore o formiranju vlasti.

Dačić: Sve koalicije prihvatljive

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić smatra da pitanje o budućim koalicijama treba najpre uputiti liderima dve stranke koje su osvojile najveći broj glasova na vanrednim izborima u opštinama Voždovac, Zemun i Kosjerić, a da razgovora na tu temu još uvek nije bilo.

"Koalicija između Demokratske stranke i Srpske napredne stranke ili između (Borisa) Tadića i (Tomislava) Nikolića, što da ne", kazao je predsednik SPS-a Dačić novinarima u Gadžinom Hanu.

"Pitao bih samo šta o tome misli oni koji su mene žestoko kritikovali zbog saradnje sa Tadićem", rekao je Dačić i dodao da je "sve moguće i da su za njega takve koalicije prihvatljive".

Prema njegovim rečima, u Srbiji više ne postoje ekstremne podele među strankama i da na lokalnom nivou već svi sa svima sarađuju.

Radikali odbili naprednjake

Srpska radikalna stranka saopštila je da je odbila ponudu Srpske napredne stranke za formiranje vlasti u opštini Zemun, jer ne shvata političku scenu kao pijacu i nikada nije tražila ono što joj ne pripada.

Ne treba Aleksandar Vučić da pokazuje spremnost da SRS ponudi 30 odsto više vlasti, ističe se u saopštenju radikala.

“Srpska radikalna stranka traži od Napredne stranke da nam vrati ono što nam po Ustavu i zakonu pripada”, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: