"Blic": Dinkić pravi novu stranku

Nova stranka koja će okupiti već postojeće partije sa lokalnog nivoa i G17 plus trebalo bi za petnaestak dana da dobije ime, saznaje “Blic“.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 11.06.2009.

10:54

Default images

Partija Mlađana Dinkića u pregovorima je sa Boškom Ničićem, gradonačelnikom Zaječara, i prvim čovekom pokreta “Živim za Krajinu“, Vladanom Vasićem, liderom Koalicije za Pirot i gradonačelnikom Pirota, kao i pokretom “Zajedno za Šumadiju“ Veroljuba Stevanovića.

Prema najavama, stranka će biti formirana u novembru.

Budući partneri ističu da je osnovna ideja - Srbija regija ono što je zajedničko svima i što ih okuplja. Kako dodaju, i jačanje Srpske napredne stranke “dovoljan je razlog da se udružuju demokratske stranke i pokreti“.

Međutim, lideri sa lokala protive se ideji da se njihove stranke utope u novu, već smatraju da za parlamentarne izbore treba da formiraju zajedničku listu, ali da na lokalnim izborima svako deluje zasebno kao i do sada.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, lider pokreta “Živim za Krajinu“, kaže za “Blic“ da je sa G17 plus razgovarao o udruživanju.

On dodaje da je i ranije pokušavano da se okupe stranke koje su za regionalizaciju, ali su taj projekat “razvodnili Verko Stevanović i Palma, pa se tako nije uspelo da se zajedno izađe na prošle izbore“.

On ističe da nema ništa protiv toga da G17 plus bude nosilac ove ideje i svih aktivnosti za naredne parlamentarne izbore, ali pod jednim uslovom, “da Dinkić prihvati da ne gasimo svoje partije na lokalu“.

Ničić pojašnjava da je u prvoj radnoj verziji buduća grupa stranaka i pokreta bila zamišljena kao narandžasta koalicija.

Saša Milenić, potpredsednik pokreta “Zajedno za Šumadiju“ i predsednik Skupštine Kragujevca, kaže za “Blic“ da nema sumnje da je ovaj pokret partner G17.

"Ne želimo da se izgubi identitet pokreta Zajedno za Šumadiju. Partnerstvo regionalnih stranaka i G17 mi vidimo kao opciju, ali ne i razlog zašto bismo gasili svoju", ističe Milenić.

Profesor Filozofskog fakulteta Vladimir Vuletić kaže da G17 teško može da pređe cenzus, ali i da sa partijama sa lokala može da obezbedi relativno miran prolaz.

“Dinkić nije čovek koji trpi da ima marginalnu ulogu i jedini način je da sa lokalom obezbedi poziciju. Dobra stvar je nova stranka, jer to uvek ima više uspeha nego kada bi stranke sa lokala prešle u G17“, ocenjuje on.

“Potencijalno negativna stvar je ako se G17 pojavi sa idejom da sa novom strankom ruši trenutnu koaliciju. Dva puta to mu je donelo poene, ali pitanje je da li bi i treći put bio uspešan“, kaže profesor Vuletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: