Novosti: Crkvene "tarife" i prilozi

Srpska pravoslavna crkva zvanično nema cenovnik usluga, ali se često događa da neformalne tarife važe skoro kao obavezne, pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2009.

01:12

Default images

Pitanje nagrada sveštenicima nije regulisano nijednim aktom - ni crkvenim, ni državnim. Zato sveštenici koji su u neposrednom kontaktu sa vernicima ovome pristupaju po lokalnim običajima i sopstvenoj proceni, piše list.

U narodu, zato, nisu retki ni glasovi koji ukazuju na brutalan odnos sveštenika prema ovom pozivu, parohijanima i načinu ispovedanja vere, navode "Novosti".

Profesor kanonskog prava na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu protojerej-stavrofor dr Zoran Krstić kaže za ”Novosti” da nijedan crkveni propis ne uređuje darove sveštenicima.

Primanje novčanih iznosa niti je zabranjeno, niti se stimuliše.

“Suština je da se svete tajne (venčanje, krštenje), kao i druge sveštenoradnje obavljaju besplatno”, objašnjava Krstić.

“Treba imati na umu, međutim, da novac koji parohijani daju svešteniku nije nikakva cena niti naknada za obred. To je pomoć i participacija za život sveštenika, koji, kao što je poznato, za svoj rad ne primaju platu i žive isključivo od priloga vernika”, kaže on.

Profesor Krstić napominje da po ovom pitanju u praksi vladaju različita rešenja u zavisnosti od parohije.

Rešenje se, prema njegovim rečima, može videti u uvođenju plate sveštenicima ili sličnom načinu da sveštenici imaju sigurnu egzistenciju.

Iznuđivanje nepropisne naknade za sveštenoradnje prestup je sveštenika predviđen Pravilima i postupak za crkvene sudove SPC.

“Svešteno lice koje za sveštenoradnje iznuđava neuobičajene nagrade i usluge, ili nagrade u novcu u neuobičajenom iznosu, ili koji odbija da izvrši sveštenoradnje za uobičajenu nagradu, kazniće se disciplinskom kaznom, a u povratu i strože”, kaže se u članu 44 ovog akta, uz napomenu da se krivični postupak vodi po privatnoj tužbi.

S druge strane, katolička crkva ima propisane iznose za obrede. Venčanje u nekom od hramova Beogradske nadbiskupije košta - 1.500 dinara. Siromašni vernici, kojima je ovaj iznos suviše veliko opterećenje, crkvu daruju prema svojim mogućnostima, pišu "Novosti".

Protestanti ne uzimaju nikakvu naknadu za venčanja, a crkva se finansira isključivo od priloga vernika, zaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: