Artmanova: Srbija krije dokumente

Nekadašnja portparolka haške tužiteljke Florens Artman tvrdi da će Srbija učiniti sve da Ratko Mladić ne izađe pred sud u Hagu.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2009.

00:13

Default images

Florens Artman je u Ljubljani, na konferenciji za novinare povodom prevoda njene knjige "Mir i kazna", u četvrtak u Ljubljani, izjavila i da je ostala bez reči nakon što je u Hagu protiv nje podignuta optužnica zbog nepoštovanja suda i kršenja pravila suda, objavljivanja tajnih dokumenata, zbog čega joj preti kazna od sedam godina zatvora ili od 100.000 evra.

Suđenje će početi 15. juna, a Artmanova tvrdi da informacije o pomenutim dokumentima nije dobila od osoblja haškog suda, već "kao novinarka tokom istraživanja".

Artmanova se nada da je haški sud neće osuditi zato što je, u svojoj knjizi i članku koji je objavio Institut BiH, otkrila "dogovor koji je sprečio utvrđivanje istine o umešanosti u genocid i zločine protiv čovečnosti", navodeći da je ona prvi optuženik haškog suda koji na svojoj strani ima žrtve.

Florens Artman je za slovenačku POP TV izjavila i da su dokumenti zbog čije objave će joj se suditi - dokumenti koji su bili dostupni na procesu protiv Miloševića, "ali nisu hteli da ih dobije BiH koja bi tako mogla da dobije vojnu odšetu od Srbije".

U "dokumentima koje je Srbija tako želela da sakrije" su po rečima Artmanove "informacije koje pokazuju da su zločine planirali i da se tadašnje srpsko rukovodstvo o njima dogovaralo".

Artmanova je rekla i da to što Karadžića i Mladića nisu tako dugo uhvatili, iako se znalo gde su, dokazuje da je postojao neki dogovor, ali sama nema ključni dokaz da je postojao potpisan dogovor između Holbruka i Karadžića.

"Ako postoji, onda je u Beogradu", rekla je Artmanova.

Artmanova je navela i da će Srbija učiniti sve da Ratko Mladić ne bude izveden pred haški sud.

"Mladić je ključ koji pokazuje vezu između srpske države pod Miloševićem i ratnim zločinima u BiH”, rekla je ona.

Florens Artman tvrdi i da su zapadne zemlje znale šta se sprema u Srebrenici, kao i da su višednevno ubijanje pratile preko satelitskih slika, da su imale fotografije i snimke telefonskih razgovora između Miloševića i Mladića.

"Žrtvovali su ljude i znamo da se radi o bar 8.000 ljudi koje su žrtvovali za mir", rekla je Artmanova, navodeći da je Dejtonskim sporazumom Milošević u BiH dobio sve što je hteo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: