I Srbija očekuje pojavu novog gripa

Vladina radna grupa ocenila je da je epidemiološka situacija povodom virusa H1N1 i dalje preteća i da se pojava novog gripa očekuje i u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2009.

01:39

Default images

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, predsednik radne grupe epidemiolog Predrag Kon rekao je da se prvi talas sa manjim brojem obolelih očekuje u toku leta, a da je moguće postojanje nekoliko manjih talasa pre velikog talasa koji se može očekivati na jesen i zimu 2009. ili narednih godina.

On je rekao da je pripremljen nacrt dokumenta koji će biti upućen organizatorima masovnih međunarodnih manifestacija kao što su Univerzijada, Guča i Egzit i u kojem će biti navedeno koje obaveze imaju putnici koji dolaze na te manifestacije iz zemalja u kojima je registrovana transmisija novog gripa.

"Mora se naglasiti da se ponašanje virusa u narednom periodu ne može proceniti u smislu da li će postati invazivaniji i više prenosiv. Prenosivost je u ovom trenutku značajno veća nego kod sojeva sezonskog gripa iz prethodnih sezona", navodi se u izveštaju podeljenom novinarima.

U izveštaju stoji i da prvi podaci istraživanja sprovedenih u Centru za kontrolu bolestu u Atlanti ukazuju da osobe koje su rođene pre 1957. godine imaju antitela protiv novog soja virusa A(H1N1), što ukazuje da verovatno imaju neki stepen zašstite.

Ministar: Novi grip pod kontrolom

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da je SZO na skupu u Ženevi zauzela stav da je širenje virusa novog gripa A (H1N1) pod kontrolom.

On je rekao da je "širenje virusa pod kontrolom, iako su se stekli neki geografski uslovi za proglašenje pandemije". "Svet je veoma blizu proglašenja šestog nivoa opasnosti od pandemije, jer se virus širi na kontinentima i ispunjeni su uslovi geografskog širenja", rekao je Milosavljević, ali i objasnio da je za sada stav SZO da je širenje virusa pod kontrolom.

"Klinička slika, kad je u pitanju taj virus još uvek nije toliko loša jer je stopa smrtnosti niska i iznosi između 0,3 i 0,5 odsto, ali je zaraznost tri puta veća nego kod sezonskog gripa", naveo je on.

"Osnovna ideja je da kad se dobije vakcinarni soj virusa da to bude zajedničko dobro a ne samo one zemlje i laboratorije koji ga dobiju i da to zajedničko dobro bude primenjeno za proizvodnju vakcina širom sveta", kazao je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: