Krivična prijava zbog batina

Roditelji pretučenog D.P, bivšeg štićenika centra u Crnoj Reci, podneće krivične prijave protiv svih aktera koji su tukli njihovog sina.

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2009.

00:30

Default images

Roditelji dvadesettrogodišnjeg D.P. iz Zaječara, štićenika Duhovno-rehabilitacionog centra, koji je žrtva brutalnog prebijanja zabeleženog na video snimku koji je poslednjih dana uzburkao javnost, podneće krivične prijave protiv svih aktera nemilosrdnog batinanja. D.P. za B92 kaže da je od 2006. tri puta je bio na lečenju u stacionaru u Crnoj Reci.

Za to vreme je, kako navodi, dva puta dobio brutalne batine od takozvanih saradnika, bivših štićenika centra, ali i Upravnika centra Branislava Peranovića. Njegovi roditelji su tretman D.P. u centru plaćali i do 300 evra mesečno.

Snimak koji se pojavio na internetu načinjen je 16. maja 2007. godine, odnosno prvog dana nakon što se dvdesettrogodišnji D.P vratio u Crnu Reku. Na snimku se, kaže D.P, vidi samo deo batina koje je tog dana dobio.

“Pre toga je bio snimak prvih deset ašova, prvog batinanja, a ovo što se vidi na snimku je već kraj, drugih deset ašova i batinanje”, kaže on za B92.

Razlog za prvo batinanje je bio taj što je D.P narkoman i što je ponovo vraćan na lečenje, a drugi put je batine dobio bez objašnjenja.

D.P kaže da je blagoslov za batinanje svakog pacijenta u Crnoj Reci davao sveštenik Branislav Peranović, upravnik centra, koji ih je često i sam tukao.

“Drugi put je bilo u prisustvu oca Branislava, gde sam i od njega lično dobio par šamara i par pesnica”, rekao je D.P

Milan Pantelić, otac mladića, znao je da je D. P dobio batine u centru, ali nije mogao da zamisli šta se njegovom sinu dešavalo dok nije video snimak na televiziji.

“Ja nisam mogao da dođem sebi. Ono što je on meni pre pričao, to je bila priča, ja sam ovo gledao, i nisam mogao da dođem sebi, ja sam drhtao.

D.P i porodica podneće krivične prijave protiv upravnika centra u Crnoj Reci, kao i svih aktera nemilosrdnog batinanja.

Određeni broj roditelja štićenika centra Crna Reka saglasan je, međutim, sa metodama koje se tamo primenjuju.

Oni su uputili saopštenje u kome ističu da javno prikazivanje tretmana ne ide u korist njihovoj deci.

U saopštenju se nalazi i pisana izjava dece, kojom izražavaju potpuno poverenje u rad ljudi duhovnog centra na njihovom izlečenju.

SPC se ne slaže sa metodama centra

Ipak, sa takvim brutalnim metodama nije saglasan Sinod Srpske pravoslavne crkve, koji zahteva raspuštanje nelegalnog stacionara.

Takođe, Sinod zahteva da se protiv odgovornih pokrene crkveno-sudski postupak.

Publicistu Mirka Đorđevića potez Sinoda nije iznenadio.

“Da je crkva drugačije reagovala to bi zaista bilo skandalozno. Dobro je što se Sinod oglasio i predstavlja mali znak da će crkva napokon početi da se suočava sa teškim skandaloznim problemima unutar svog sistema kojima odavno šokira javnost”, rekao je za B92 publicista Mirko Đorđević.

Takvu reakciju Đorđević povezuje i sa nedavnim promena u sastavu Sinoda, ali i sukobima unutar SPC-a, o kojima se u poslednje vreme dosta govori u javnosti.

“Sadašnji upravo sastavljeni Sinod povukao je dobar potez, ali ga treba čitati u duhu dobro poznatog sukoba uzmeđu mitropolita Amfilohija i dosadašnjeg Sinoda, i vladike raško–prizrenskog Artemija", kazao je Đorđević.

"Ovo saopštenje dolazi u momentu kada imamo potvrđenu vest da je vladika Artemije, de fakto napustio Sabor, a Sabor mu preti crkveno–pravnim postupkom. U tom kontekstu sve ovo i treba čitati, neki je znak, i dobar je znak”, rekao je Đorđević.

Podsetimo, sve što se dešavalo u Duhovno-rehabiltacionom centru Crna Reka, podnošenjem krivične prijave reagovao je i zaštitnik građana Saša Janković.

Artemije: Centar ne pripada manastiru

Episkop raško-prizrenski Artemije izjavio je Tanjugu da Duhovno-rehabilitacioni centar ne pripada manastiru Crna Reka i da u njemu ne rade monasi.

"Centar o kome se digla tolika prašina ovih dana nije u okviru manastira Crna Reka, kao što se navodi u saopštenju Svetog arhijerejskog sinoda, nego u blizini manastira i sa manastirom nema ništa zajedničko", objasnio je episkop Artemije.

Episkop je rekao da "centar nije nelegalni stacionar kako se, takođe, u tom saopštenju naziva, već je legalno registrovan kod državnih organa" i u njemu ne rade monasi, koji ni na koji način nisu umešani u rad centra.

"Slučaj oko koga se digla prašina i snimci koji su zaista zastrašujući potiču od pre par godina i nije nešto što se sada dešava", rekao je episkop Artemije izrazivši čuđenje, što je "to neko sada izvukao iz naftalina".

"Sve miriše da je u pitanju montiran proces povezan sa slučajem Bajden - manastir Visoki Dečani", ocenio je vladika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: