Jovanović ponovo predsednik LDP-a

Na drugoj redovnoj skupštini Liberalno-demokratske partije za predsednika stranke ponovo je izabran Čedomir Jovanović.

Izvor: B92

Nedelja, 17.05.2009.

00:30

Default images

Za zamenika predsednika izabran je Nenad Milić,dok će potpredsednici biti Nataša Mićić, Judita Popović i Nebojša Ranđelović. Na Skupštini je predstavljen i manifest te partije "Dogovor za budućnost - Srbija da radi".

Svečanom delu Skupštne LDP-a u Sava centru prisustvovali su najviši funkcioneri te partije, kao i predstavnici ambasada, između ostalih, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Kine, Rusije i SAD.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ponudio je građanima Manifest "Dogovor za budućnost - Srbija da radi", odnosno dogovor oko posla koji svako treba da uradi kako bi Srbija postala najlepše mesto za život.

On je kazao da ta partija nema prava da bude ni opozicija ni vlast, već borac za javni interes i zatražio podršku od građana za program LDP-a.

"Jasno je da ovu zemlju može promeniti samo ona politika koja će svakom čoveku u Srbiji saopštiti da će zemlja biti bolja ako on pronađe svoje mesto u njoj za sebe i na tom mestu dopusti svojim najboljim osobinama da dođu do izražaja", rekao je Jovanović.

On je kazao da ta partija nema prava da bude ni opozicija ni vlast, već borac za javni interes i zatražio podršku građana za program LDP-a.

Govoreći o Kosovu, Jovanović je naveo: "Kosovo je od nas otišlo, a kao da su oni koji su za to odgovorni odahnuli kada je njihova politika skliznula u fantaziju".

"Treba promeniti kosovsku politiku, da kroz prijateljstvo i partnerstvo sa Albancima pokažemo da Srbija može da bude drugačija", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija se "ne kreće ka Evropi već tapka u mestu".

"Ka Evropi se krećemo tako što hodamo u mestu, približavamo joj se navodno tako što odbijamo shvatimo da Evropa nije novi pasoš, već evropska vrednost i ideja koja tom papiru daje smisao", naveo je on.

On je rekao da je politika "maraton", a da Srbija danas "tapka u onome što se desilo 12. marta".

"Naša obaveza je ispravno definisanje ubistva Zorana Đinđića", kazao je Jovanović i dodao da je "Đinđića, ljude pre njega i našu budućnost ubila beda - politička, kulturna, ekonomska, socijalna".

Jovanović je rekao da LDP jeste za ustavne reforme, ali ne onakve kakve traži predsednik Srbije Boris Tadić.

"Mi bi u tom Ustavu da promenimo poziciju pravosuđa, da promenimo preambulu, da ne lažemo jedni druge, mi bi Srbiju definisali kao državu građana i građanki, a ne kao državu Srba i ostalih", kazao je Jovanović.

Lider LDP-a je rekao da treba "afirmisati rad i stvoriti društvo u kojem niko neće moći da parazitira i društvo u kojem će svako dobiti ono što zalužuje".

Manifest Liberalno-demokratske partije koji je predstavljen na skupštini obuhvata, između ostalog, predlog smanjenja Vlade na 12 ministarstava i smanjenje poreza i doprinosa.

Manifest sadrži i predlog mera za reformu obrazovanja, autonomiju Vojvodine, decentralizacije i poboljšanje zdravstvene zaštite.

Na skupštini LDP-a istoričarki Latinki Perović je dodeljeno priznanje za zbornik "Zoran Đinđić: Etika odgovornosti".

Predsednik SDU-a Žarko Korać rekao je da se Srbija sporo menja, ali u toj borbi svi oni koji se nalaze u manjini, moraju da budu uporni.

"Oni nas gledaju, ta velika nacionalistička Srbija i kada nas napadaju oni su svesni da mi postojimo, i Srbija, čudnovato, njima prašta više grešaka nego nama", rekao je Korać.

"Ona njima oprašta i njihove nacionalističke programe, i njihove ratove i njihove tragedije, nama oprašta vrlo malo, ona nas pažljivo gleda i zato moramo da činimo manje grešaka, i zato moramo da budemo dosledniji, i zato moramo da budemo uporniji", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: