Nova žrtva gripa u SAD-u

Jedna žena plućni bolesnik podlegla je virusu novog gripa u američkoj saveznoj državi Arizoni, saopštile su američke zdravstvene vlasti.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.05.2009.

08:47

Default images

Plućna bolesnica u poznim četrdesetim preminula je prošle nedelje od komplikacija izazvanih virusom H1N1, saopštilo je Odeljenje za javno zdravlje okruga Marikopa, a prenela agencija Rojters. Ovo je prvi smrtni slučaj od meksičkog gripa u Arizoni, a četvrti u Sjedinjenim Američkim Državama, kaže se u saopštenju.

"Na nesreću, znali smo da će se to dogoditi. Grip je ozbiljna stvar, naročito za one koji već boluju na plućima", izjavio je direktor Odeljenja za javno zdravlje Bob Ingland.

U Sjedinjenim Američkim Državama potvrđeno je 4.298 slučajeva inficiranja novim gripom tipa A, u 47 od ukupno 50 američkih država i distriktu Vašington. Virus H1N1 se proširio na cele SAD, ali bolest ima blaži oblik.

Međutim, stručnjaci smatraju da je broj obolelih od novog gripa daleko veći, jer laboratorije ne stižu da obrade sve uzete uzorke.

Trenutno u svetu ima 6.497 potvrđenih slučajeva inficiranja virusom H1N1, koji izaziva takozvani novi ili meksički grip, u 33 zemlje širom sveta, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Peru: Prvi slučaj novog gripa

U Peruu je potvrđen prvi slučaj inficiranja virusom novog gripa H1N1, saopštio je ministar zdravlja Oskar Ugarte. Reč je o peruanskoj državljanki koja se nedavno vratila iz SAD, izjavio je ministar novinarima.

Peruanske zdravstvene vlasti sada testiraju na smrtonosni virus sve putnike koji su bili na letu iz Njujorka, kao i članova njene porodice. Peru je u sredu ukinuo zabranu letova za Meksiko i iz te zemlje, a Argentina je saopštila da će to učiniti danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: