SZO: Novi grip odneo 61 život

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je do sada virusom novog gripa inficirano oko 5.250 ljudi širom sveta, od kojih je 61 osoba umrla.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.05.2009.

10:54

Default images

Najviše zaraženih je u Meksiku, gde je 2.059 inficiranih, od kojih je 56 umrlo, dok je u SAD obolelo 2.600 ljudi, a tri osobe su umrle. SZO je ukazao da bi novi virus H1N1 mogao i dalje da mutira u virulentniju formu i izazove pandemiju gripa koja bi mogla svet da pogodi u čak tri talasa.

Novi virus je "po svemu sudeći više zarazan od sezonskog gripa" i skoro cela svetska populacija je podložna novoj bolesti, navodi se u dokumentu SZO pod nazivom "Procenjivanje opasnosti od pandemije gripa".

Izuzimajući Meksiko, kod osoba dobrog zdravstvenog stanja, koje su se zarazile virusom, bolest se ispoljila u blažem obliku, preneo je Rojters.

SZO je podsetila na najsmrtonosniju pandemiju gripa 1918. godine, kada je umrlo na desetine miliona ljudi. U početku, taj grip je imao blažu formu, da bi se posle šest meseci vratio u mnogo smrtonosnijoj formi.

Po svemu sudeći, novi virus se mnogo lakše širi nego sezonski, od kog godišnje umre između 250.000 i 500.000 ljudi.

"Roš" ponudio SZO novu količinu tamiflua

Švajcarski farmaceutski gigant "Roš" ponudio je SZO novu količinu od 5,65 miliona kutija svog antivirusnog leka "tamiflu", koji se koristi u tretiranju svih oblika gripa, obećavši istovremeno da će povećati njegovu proizvodnju.

Ta donacija će omogućiti da se u SZO obnove zalihe "tamiflua", koje se smanjuju jer se lek koristi u borbi protiv novog virusa gripa tipa A/H1N1, navedeno je u saopštenju "Roša".

Švajcarska farmaceutska kompanija će u narednih pet meseci na 110 miliona pakovanja povećati proizvodnju "tamiflua", jednog od retkih lekova koji se smatraju delotvornim u borbi protiv virusa gripa.

Ukoliko bude potrebno, proizvodnja "tamiflua" će biti povećana do kraja godine i na 36 miliona pakovanja mesečno, što predstavlja maksimalni godišnji kapacitet od 400 miliona kutija tog leka (ili četiri milijarde kapsula).

Godišnja proizvodnja se prilagođava zahtevima vlada koje žele da formiraju zalihe leka, kako bi mogle da reaguju ako bude izbila pandemija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: