U Kini jedan čovek s novim virusom

Kineske vlasti su potvrdile da je registrovan prvi slučaj gripa H1N1 u Kini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2009.

11:51

Default images

Inficiran je tridesetogodišnji Kinez koji se 7. maja vratio iz SAD, javila je kineska agencija Sinhua, pozivajući se na izvore iz kineskog Ministarstva zdravlja.

Agencija navodi da je pacijent osetio prve simptome gripa u avionu koji je leteo iz Pekinga za Čengdu i da je posle toga većina putnika sa tog leta pronađena i stavljena u karantin.

Kolumbija je prošle noći prijavila još dva slučaja obolevanja od meksičkog gripa.

Oba pacijenta su u dobrom stanju.

U Francuskoj 15 obolelih

Broj obolelih od novog gripa A H1N1 popeo se u Francuskoj na 15, ali za sada nema težih slučajeva, prema podacima koje je saopštilo ministarstva zdravlja.

Svi oboleli su se zarazili od ove nove vrste gripa van zemlje, desetoro u Meksiku, gde je epicentar zaraze, i petoro u SAD.

Francuske zdravstvene službe odlučile su da primenjuju iste mere predostrožnosti na letovima iz SAD, kao i na letovima iz Meksika.

Ove mere se sastoje od informisanja putnika i preusmeravanje aviona u kojima putnici pokazuju simtome gripa u poseban deo aerodroma kako bi se izbegao širi kontakt.

Ministarstvo zdravlja je izložilo dva moguća scenarija vezana za širenje gripa - optimistički i pesimistički.

Pesimistički predviđa širenje virusa na jesen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: