Sukob Srba i KPS-a na protestima

U sukobima KPS-a i oko 1.000 Srba, koji protestuju zbog nestanka struje u tri sela oko Kosovske Kamenice, povređeno je 10-ak demonstranata i policajaca.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2009.

20:51

Default images

Srbi u selima Ranilug i Ropotovo večeras su se pridružili protestu zbog višednevne nestašice struje meštanima sela Donje Korminjane koji su danas popodne pokušali da blokiraju put Bujanovac-Gnjilane u blizini prelaza Bela zemlja. Prema informacijama iz KPS-a privedena je jedna osoba srpske nacionalnosti.

Predstavnici Srba i portparol Kosovske policijske službe za region Gnjilane Ismet Hašani potvrdili su FoNetu da sukobi demonstranata i policije kod Donjeg Korminjana još traju i da su počeli i u Ranilugu i Ropotovu.

Hašani je rekao da Srbi gađaju kamenicama i drugim predmetima KPS policajce zato što nisu dozvolili blokadu puta.

Na sve tri lokacije nalaze se pripadnici KPS.

"Nekoliko policajaca je zadobilo lakše povrede od kamenica i drugih predmeta, a mi smo saobraćaj zaustavili iz bezbednosnih razloga", rekao je Hašani.

Načelnik Kosovsko-Pomoravskog okruga Dragan Nikolić rekao je FoNetu da su Srbi blokirali put "da bi skrenuli pažnju na sebe i problem sa strujom".

On je rekao da Srbi iz Kosovskog Pomoravlja neće da plaćaju struju. Mi očekujemo da Beograd reši ovaj problem i da se u ovom kraju uvede drugi provajder - Elektroprivreda Srbije, kojoj će plaćali struju.

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga i predsednici četiri opštine u Pomoravlju doneli su pre desetak dana odluku da Srbi iz ovih delova Kosova i Metohije ne plaćaju struju i ne potpisuju pojedinačno ugovore sa Kosovskom energetskom korporacijom.

Takođe je zaključeno da državni organi u Beogradu treba da reše problem sa strujom.

Upućen je zahtev predsedniku Srbije Borisu Tadiću da primi predstavnike Srba kako bi ga "obavestili o pobelmima sa strujom".

Ministar poziva za prekid nasilja

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao je Srbe u nedelju uveče na smirivanje situacije u tri sela u Kosovskoj Kamenici, u kojima su večeras počeli protesti zbog isključenja struje.

Bogdanović je pozvao Srbe da izbegavaju sukobe sa pripadnicima KPS-a i da problem rešavaju mirno.

"Ministarstvo za Kosovo i Metohiju radi na rešavanju ovog problema, koji smo nasledili. U stalnom smo kontaktu sa međunarodnom zajednicom, ali nasilje, ma sa čije strane ono dolazilo, sigurno neće Srbima obezbediti struju", rekao je Bogdanović za FoNet.

On je podsetio da ovaj problem proteklih deset godina niko nije rešio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: