Zašto se "Intermost" zaista povukao

Trgovinski sud u Beogradu odobrio je stečajni postupak građevinskom preduzeću Intermost. Dugovi nisu pravi razlog odlaska iz Srbije, tvrdi bivši direktor firme.

Izvor: B92

Subota, 09.05.2009.

16:36

Default images

Ovim preduzećem, koje svojim poveriocima duguje preko osam miliona evra, već pet dana rukovodi stečajni upravnik. Iako rukovodstvo "Intermosta", ispostave francuske kompanije "Vinči", svoj odlazak sa srpskog tržišta pravda, između ostalog, i dugovima države, bivši direktor preduzeća tvrdi da to nije pravi razlog.

"Intermost", građevinska firma koja je uspešno poslovala u Srbiji poslednjih pet godina, otišla je u stečaj za samo 12 dana. Ta vest dospela je čak i na stranice "Fajnenšel tajmsa".

Iako se prethodnih dana spekulisalo time da se "Vinči" iz Srbije povlači zbog duga države, bivši direktor "Intermosta" Radoslav Milošević, koji je sa te funkcije otišao krajem prošle godine, tvrdi da to nije razlog.

“'Intermost' za ovih pet godina, koliko posluje u Srbiji, nikada nije bio u blokadi i nikada nisu uslovi bili takvi da 'Intermost' padne u stečaj. To je volja osnivača, iznuđeni stečaj, jer osnivač nije imao više interesa da radi u Srbiji”, navodi Milošević.

On objašnjava da Srbija nije jedinstven slučaj i da je "Vinči" isti scenario primenio u firmama u Mađarskoj i Češkoj.

Milošević kaže da je francuski osnivač pre gašenja "Intermosta", raznim uslovljavanjima zaradio mnogo više novca nego što je uložio.

“Pa su se tako radile ponude kao recimo za Gazelu, gde su se oni ugradili čak 40 posto, pa je to odbijeno, izgubljen posao. Radili smo posao ponude za koncesije koji nas je koštao preko milion i po evra ovde u Srbiji, koju osnivač nikada nije platio. I nikada nije izvršio dokapitalizaciju koja je bila predviđena da se uradi pre tri godine”, kaže Milošević.

"Intermost" se pre dva meseca povukao sa svih poslova u Srbiji. Jedan od većih poslova je obilaznica oko Novog Sada, vredna čak 40 miliona evra.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, koji je ranije poručio radnicima da će, ako treba, on biti direktor "Intermosta", kaže da će poslove "Intermosta" preuzeti druga preduzeća.

“Ja sam dao jasnu izjavu, jer sam imao informaciju koju imam i danas - 300 radnika 'Intermosta', među kojima ima sjajnih radnika i stručnjaka, će nastaviti posao tamo gde su stali. Država je već postigla dogovor sa nekim našim preduzećima, a sve to je rezultat, evo sad mogu javno da kažem, spekulacija nekih velikih svetskih firmi”, kaže ministar.

Imovina "Intermosta" vredi oko dva miliona evra, što je četiri puta manje od postojećeg duga.

Čak ni tri miliona evra, koliko država duguje ovom preduzeću, ne bi bilo dovoljno da se izmire sva potraživanja poverilaca.

Zanimljivo je i da je "Intermost "u Srbiji uspeo da dobije 3,5 miliona evra kredita od banaka, bez ikakvih garancija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: