Obama sa Karzaijem i Ali Zardarijem

Američki predsednik Barak Obama i lideri Avganistana i Pakistana, Hamid Karzai i Asif Ali Zardari, smatraju da je zajednički cilj razoružanje i poraz Al Kaide.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2009.

00:51

Default images

Obama je posle sastanka sa predsednicima Avganistana i Pakistana izjavio da očekuje još "nasilja i prepreka" u ratu protiv islamskih ekstremista, ali je i obećao podršku dvema zemljama.

Sjedinjene Američke Države su preuzele obavezu da poraze Al Kaidu, ali i da podrže demokratski izabrane vlade Avganistana i Pakistana, izjavio je Obama posle sastanka sa liderima Avganistana i Pakistana.

Tema sastanka bilo je iznalaženje novih načina za saradnju u oblasti bezbednosti, ali i unapređenje kvaliteta života Pakistanaca i Avganistanaca.

"Drago mi je da predsednici Avganistana i Pakistana shvataju ozbiljnost pretnje sa kojom se suočavamo i da su odlučni u nameri da se bore protiv terorizma. Takođe mi je drago što smo unapredili saradnju između Avganistana i Pakistana, a od te saradnje imaće koristi svi naši građani", objasnio je Obama.

Jedna od tema razgovora bili su i vazdušni napadi Sjedinjenih Država na talibane u Avganistanu, u kojima su stradali civili.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejms Džons preneo je da je Obama na sastanku rekao da mu je žao zbog tragedije koja se dogodila u zapadnom Avganistanu.

“Duboko žalimo za izgubljenim životima, naročito kada se radi o nevinim ljudima. U toku je istraga koja bi trebalo da pokaže šta se i kako zaista dogodilo da bismo bili sigurni da se slične situacije u budućnosti ne ponove", objasnio je Džons.

Poslednjih dana u provinciji Farah, na zapadu zemlje, prema navodima avganistanske policije i potvrdama Crvenog krsta, u akcijama američke vojske poginulo je najmanje 100 civila, a broj žrtava mogao bi da bude i veći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: