Matematička olimpijada u Kragujevcu

U Kragujevcu je danas svečano otvorena 26. Balkanska matematička olimpijada.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2009.

02:21

Default images

Osim predstavnika 11 balkanskih zemalja, na ovom takmičenju učestvuje i osam gostujućih ekipa, po četiri iz Evrope i Azije. Olimpijadu je otvorio Žarko Obradović, ministar prosvete i sporta, posle čega su đaci prionuli na rešavanje zadataka.

Takmičari su danas rešavali problemske zadatke iz geometrije, algebre, teorije brojeva i kombinatorike.

Intersantno je da su zadatke predlagale sve zemlje učesnice, dok su predstavnici 11 balkanskih zemalja juče glasanjem izabrali četiri zadatka.

Žiri će proglasiti najbolje u nedelju, 3. maja.

Balkansku matematičku olimpijadu svečano je otvorio Žarko Obradović, ministar prosvete i sporta, koji je tom prilikom rekao da će Srbija kroz predstojeće reforme učiniti sve da poboljša kvalitet obrazovanja i zadrži talentovane mlade ljude u zemlji kako bi doprineli njenom bržem razvoju.

Dobre rezultate i lep boravak u Srbiji i Kragujevcu najboljim mladim matematičarima poželeli su predstavnici organizatora - Društva matematičara Srbije, pokrovitelja - Ministarstva prosvete i Grada Kragujevca, i domaćina - Prve kragujevačke gimnazije.

Posle današnjeg takmičenja, gosti će narednih dana posetiti Oplenac, Resavsku pećinu i manstir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: