Novi obrazovni profili

U prethodnih nekoliko godina u čak 150 škola u Srbiji otvorena su nova ogledna odeljenja za različite obrazovne profile.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2009.

11:32

Default images

Učenici koji na jesen upisuju srednju školu imaju na raspolaganju veliki izbor zanimanja, a u Ministarstvu prosvete najavljuju da će i naredne školske godine biti novina. Za poslednjih pet godina u srednjim stručnim školama u Srbiji uvedeno je 58 novih obrazovnih profila.

Tako učenici, primera radi, mogu da se opredele za smer: bankarski službenik, finansijski administrator ili tehničar telekomunikacija, a od prošle godine i za zanimanje tehničara hortikulture, tehničara za lovstvo i ribolovstvo ili vinara.

Obrazovni profili formirani su na osnovu zahteva tržista rada, a u Ministarstvu prosvete, pored već postojećih, najavljuju uvođenje novih.

"Za školsku 2009/2010. uvodimo dva nova obrazovna profila: modni krojač, trogodišnji profil, i tehničar za reciklažu, četvorogodišnji. Oba profila su nastala pre svega zahvaljujući saradnji sa našim socijalnim partnerima“, kaže Boguljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete. Novi obrazovni profili do sada su uvedeni u preko 150 škola širom Srbije.

Turističko-ugostiteljska škola je, recimo, prošle školske godine otvorila četiri ogledna odeljenja i to za turističke tehničare, kuvare, konobare i poslastičare. Učenici rade u opremljenim kabinetima i po savremenijem programu nego starije generacije.

"U oglednim odeljenjima su grupe po 24 učenika, na praktičnoj nastavi delimo u dve grupe, ima više prakse, više stručnih predmeta, blok ferijalna praksa", rekao je Milijanko Portić, direktor Turističko ugostiteljske škole.

U ovoj školi, na smeru za kuvare, upisana je druga generacija učenika, a sa njima rade nastavnici koji su pre otvaranja oglednih odeljenja morali da prođu nekoliko meseci specijalne obuke. Đaci su, kako kažu, zadovoljni načinom rada i onim što uče.

Prema dosadašnjim analizama, čak 70 odsto učenika koji su se školovali za neki od novih oglednih profila, zaposlilo se po završetku školovanja.

Inače, za osnovce koji ove godine polaze u srednju školu, njih 80.000, sredinom maja izaći će informator sa informacijama o svim srednjim školama i smerovima koje imaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: