Treba li Beogradu Titova ulica?

Mišljenja Beograđana o tome da li glavni grad Srbije treba da sledi Ljubljanu i ponovo dobije ulicu Josipa Broza Tita su podeljena.

Izvor: B92

Subota, 25.04.2009.

01:16

Default images

Po završetku Drugog svetskog rata mnogi gradovi, trgovi i ulice u tadašnjoj SFRJ nosili su ime po Brozu. Raspad Jugoslavije 1991. godine doprineo je da Titograd, Titov Vrbas, Drvar, Mitrovica ili Užice iz svojih naziva izbrišu Titovo ime. Međutim, potez gradskih vlasti Ljubljane nameće pitanje da li je ulica sa imenom Josipa Broza, u centralnoj gradskoj zoni, potrebna i Beogradu.

Ulica Maršala Tita, koja je u Beogradu povezivala Slaviju i Terazije, preimenovana je 1992. godine u Ulicu srpskih vladara, a kasnije i u Ulicu kralja Milana.

Iako u glavnom gradu nekadašnje SFRJ postoji čak dvanaest manjih ulica i jedan trg sa nadimkom Josipa Broza, Beograđani su na pitanje B92 da li Tito zaslužuje ulicu u centru grada, dali sledeće odgovore:

“Zašto da ne, to je sasvim normalno. To je naša istorija ne možemo pobeći od nje.”

“Pa, može. Kad je bila ulica Hajla Selasija.”

“U Ljubljani možda, ovde ne. Ne vidim razlog zašto bi ovde bila ulica Josipa Broza Tita. U Ljubljani ima razloga, ovde zaista nema, ni jedan jedini.”

“Mislim da ne treba. Zašto? Dovoljna je Kuća cveća.”

Unuk Josipa Broza, Joška, uveren je da bi tako nešto bilo u potpunosti primereno. Kao podršku toj tezi, on navodi da takve ulice postoje u svim gradovima bivše SFRJ.

Broz kaže i da će ove godine Cetinje biti bogatije za Titov trg i spomenik.

“Ne možemo menjati istoriju kako se kome sviđa. To je deo istorije. Ja nemam ništa protiv da bude ulica i kralja Petra, i Karađorđevića, i ovog i onog. Zaslužio je time što je bio na čelu jedne države toliko godina. Što je u to vreme Jugoslavija bila jedna od najcenjenijih zemalja u svetu”, rekao je on gostujući u emisiji “Stanje nacije” na B92.

“Bez obzira na sve, možemo postaviti pitanje da li su ovi danas čije ulice postoje to zaslužili bilo čim”, mišljenje je Joške Broza.
Gostujući u istoj emisiji, pozorišni reditelj Bratislav Petković naveo je da bi Tito, kao istorijska ličnost, trebalo da ima svoju ulicu u Beogradu.

Za njega je, međutim, pravo mesto za to opština Novi Beograd.

“Trebalo bi Tito da ima ulicu, ali mislim da bi to trebalo da bude neka ulica na Novom Beogradu. Kad se gradio Novi Beograd, pazite nove ulice, da ima jedan bulevar, zašto da nema? Imali smo radne akcije, to je deo naše mladosti. Mislim da on kao istorijska ličnost treba da ima ulicu svoju”, smatra Petković.

Inače, prema anketi medija, 59 odsto građana Slovenije podržalo je predlog da Tito ponovo dobije svoju ulicu u Ljubljani.

Ulica će voditi pored sportsko-trgovačkog centra Stožice, koji je javnosti u Srbiji sve zanimljiviji, jer je sve doskora bilo potpuno izvesno da će u njegovoj gradnji učestvovati Miroslav Mišković. Možete pogledati snimak emisije "Stanje nacije", u kojoj su gostovali Joška Broz i Bratislav Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: