Krkobabić: Bez smanjenja penzija

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić izjavio je da će penzije do kraja godine biti redovne i bez smanjenja i da će iznositi oko 66 odsto od prosečne zarade.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2009.

00:10

Default images

Gostujući u "Poligrafu", on je istakao da je ukupan dug PIO fondu, za neuplaćene doprinose zaposlenih, 150 milijardi dinara. Krkobabić navodi da to što su izdvajanja povećana sa 189 na 213 milijardi dinara, garantuje da penzije ove godine nisu ugrožene.On ipak priznaje da predizborno obećanje da će penzije dostići 70 odsto prosečne plate neće biti ispunjeno.

“Penzije u ovom trenutku iznose 64 odsto od prosečne zarade i neće ići nadole, a zbog poremećaja u isplati ličnih dohodaka i pada zarada taj procenat čak će nešto i rasti i verovatno ćemo se negde zadržati, po mojoj proceni, do kraja godine negde na 66 procenta u odnosu na prosečnu zaradu”, kaže Krkobabić.

Prema njegovim rečima, nedostatak sredstava za penzije je posledica toga što se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje neredovno uplaćuju.

“150 milijardi dinara duguju osiguranici, građani i pravna lica, poslodavci, razna preduzeća i tako dalje. To je oko 40 hiljada tih obaveznika. Kada bi se ovaj dug redovno uplaćivao, onda ova praznina od 100 milijardi ne bi čak ni postojala”, kaže Krkobabić.

Krkobabić navodi da se priprema reforma celog sistema i PIO fonda i izrada centralnog registra koji će obezbediti i mehanizme prinudne naplate dugovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: