Iseljavanje iz Novog naselja

U poslednje dve godine, 25 srpskih porodica iselilo se iz lipljanskog Novog naselja, jer, kako kažu, niko od mladih već 10 godina nije uspeo da nađe posao.

Izvor: B92

Subota, 18.04.2009.

16:37

Default images

Iz Novog naselja nadomak Lipljana u poslednje dve godine iselilo se 25 srpskih porodica. Srbi nemaju svakodnevne kontakte sa Albancima, ali im prodaju imovinu i to često ispod realne cene. Srbi iz Novog naselja odlaze zbog toga što nemaju posla i jer ne mogu bezbedno da obrađuju svoja imanja.

U Novom naselju Albanci i Srbi na ulici ne komuniciraju. Jedina komunikacija je ona o prodaji imanja. Ona se uglavnom odvija iza zatvorenih vrata.

O prodaji imovine Srbi nerado govore pred kamerama, ali ne kriju da se imanja prodaju ispod realne cene.

Albanci kupovinu srpskih imanja obelodanjuju ističući svoje nacionalne simbole. U poslednje dve godine, 25 srpskih porodica iselilo se iz Novog naselja. Oni navode da je jedan od razloga prodaje to što niko od mladih iz ovog mesta u poslednih 10 godina nije mogao da nađe posao.

U Novom naselju nema škole, srpski mališani nastavu pohađaju u obližnjem Suvom Dolu.

Srbi kažu da se u poslednjih nekoliko godina u Novom naselju osećaju bezbednije.

Slobodno se kreću u naselju i u samom gradu Lipljanu, ali ukazuju da svoja imanja i dalje ne mogu slobodno da obrađuju.

U Novom naselju, prigradskom kvartu Lipljana na centralnom Kosovu, do sukoba 1999. godine zivelo je oko 150 porodica, 11 albanskih i oko 140 srpskih.

Za deset godina, broj albanskih familija porastao je na 60, a broj srpskih se smanjivao.

Sada u Novom naselju živi 120 srpskih porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: