Klintonova: Mere protiv pirata

Američka državna sekretarka Hilari Klinton objavila je nove mere u pokušaju da se spreče napadi pirata na brodove u blizini somalske obale.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2009.

01:03

Default images

Ona je poručila da će SAD sarađivati sa svojim partnerima da se pronađe način kako bi pirati mogli da budu izvedeni pred sud, a njihova sredstva zamrznuta. Šefica američke diplomatije rekla je da će poslati svog izaslanika na donatorsku konferenciju za Somaliju koja će biti održana ove nedelje, preneo je BBC.

Klintonova je navela da će otvoriti pregovore s prelaznom vladom Somalije. Ona je ovo objavila pošto su međunarodne mornaričke snage sprečile piratske napade na dva američka trgovačka broda u poslednjih nekoliko dana.

Francuski ratni brod Nivoz zarobio je još jedanaestoricu pirata pošto je jedan njegov helikopter pre toga sprečio napad na trgovački brod pod liberijskom zastavom u Indijskom okeanu, u blizini afričke obale.

Francuski brod je deo antipiratske flote EU koja patrolira vodama u blizini somalske obale i zauzeo je piratski brod, pošto ga je pre toga pratio 500 nautičkih milja.

Somalski pirati su zapretili napadima na američke brodove i pomorce posle pogibije svojih kolega u prethodnoj spasilačkoj operaciji u nedelju, prenosi BBC.

U međuvremenu, u Francuskoj, policija u Renu, na severozapadu države, saslušava trojicu somalskih pirata koji su zarobljeni prošle nedelje zbog napada na jednu francusku jahtu.

Francuska drži još najmanje šestoricu somalskih pirata koje su njihove snage zarobile još prošle godine.

Istovremeno, grupa od 37 pirata, koje su zarobile francuske i američke snage, osuđena je na zatvorske kazne od po tri godine. Procenjuje se da somalski pirate kao taoce drže oko tri stotine stranaca i 17 brodova, navodi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: