Albancima izdato 1.200 novih pasoša

Od jula 2008, Albancima s Kosova i juga Srbije izdato je 1.200 biometrijskih pasoša, rečeno je listu "Danas" u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Izvor: Danas

Utorak, 14.04.2009.

01:13

Default images

Prema saznanjima lista, iz više izvora bliskih Vladi Srbije i Evropskoj komisiji, izdavanje biometrijskih pasoša kosovskim Albancima jedna je od stalno pokretanih tema tokom sastanaka koje je srpski pregovarački tim za viznu liberalizaciju imao sa stručnjacima Evropske komisije.

Srpski pregovarači potvrdili su listu "Danas", da su u razgovorima s predstavnicima Evropske komisije poručili da Srbija mora svim svojim građanima da izdaje pasoše.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, ukazuje za "Danas" da Albanci s Kosova imaju pravo da imaju srpski pasoš, „jer je KiM neotuđivi deo Srbije“.

“Prema Ustavu, Albanci su građani Srbije i nema nikakvog razloga da im naša uprava ne izda putne isprave. S druge strane, pravo na naš pasoš nemaju Albanci koji su posle 1999. došli na Kosovo iz Albanije”, objašnjava Dragišić.

Inače, Evropska komisija sada procenjuje koliko je srpskih pasoša izdato licima koja imaju prebivalište na Kosovu kako bi se utvrdilo koliko ima potencijalnih ilegalnih migranata s tog područja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova dosad je građanima izdalo 250.000 putnih isprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: