Đorđe Ivanov predsednik Makedonije

Novi predsednik Makedonije je Đorđe Ivanov. Prema konačnim rezultatima, za njega je glasalo 437000 građana, tj. 63 odsto izašlih na izbore.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2009.

01:12

Default images

Njegov protivkandidat, Ljubomir Frčkoski, kandidat Socijaldemokratskog saveza Makedonije, dobio je podršku 252 000 birača, tj. 36 odsto glasova. Tridesetak minuta posle ponoći Ivanov je proslavio svoju pobedu.

“Tri glavna prioriteta na kojima ću raditi su integracije u EU, u NATO alijansu, i rešenje spora zbog imena sa Grčkom”, poručio je Ivanov koji će na predsedničku funkciju stupiti 12. maja.

Javnosti se obratio i Ljubomir Frčkoski, koji se građanima zahvalio za mirne izbore bez ozbiljnih incidenata.
(FoNet)
“Ivanovu čestitam pobedu i Bog neka je na pomoć Makedoniji”, rekao je Frčkovski.

VMRO-DPMNE je osvojio i skoro apsolutnu vlast na lokalnim izborima, dobivši čak 55 gradonačelničke funkcije, ali i vlast u glavnom gradu - Skoplju. Opozicioni socijaldemokratski savez je izvojio pobedu u samo devet opština.

Na velikom broju osvojenih glasova se zahvalio premijer Nikola Grujevski.

“VMRO-DPMNE je dobila dosad najveću podršku na lokalnim izborima. Ona za nas predstavlja ne samo pobedu, nego i obavezu prema svim građanima”, naveo je Grujevski.

Novim gradonačelnicima je pobedu čestitao i vršilac dužnosti predsednika Socijaldemokratskog saveza Makedonije, Zoran Zaev.

On se zahvalio građanima koji su glasali za njegovu stranku i pored, kako kaže, svih političkih pritisaka ali i zloupotrebe javne administracije i policije.

Svima ostalima Zaev se obratio rečima: “Potpunu i apsolutnu vlast dali ste vladajućoj VMRO-DPMNE. Čitavu odgovornost za dalju sudbinu ove zemlje sada imaju oni.”

Cenzus kao najspornije pitanje na ovim izborima je ipak bio ostvaren jer je na glasanje izašlo oko 42 odsto građana.

Prema makedonskom zakonu, da bi se izabrao novi šef države dovoljno je da izađe 40 odsto glasačkog tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: