Poklonili se žrtvama Jasenovca

Četvorica hrvatskih biskupa poklonila su se žrtvama nacističkog režima u logoru Jasenovac.

Izvor: FoNet

Subota, 04.04.2009.

12:07

Default images

Istorijska poseta predsednika Hrvatske biskupske konferencije, đakovačko-osječkog nadbiskupa i mitropolita Marina Srakića, u pratnji svih biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine Spomen-području i Memorijalnom muzeju u Jasenovcu, ostaće trajno zabežena, ocenjuje "Jutarnji list".

"Prije nekoliko mjeseci dogovorili smo se da ćemo na Žalosni petak doći u Jasenovac na mjesto boli, tuge i zločina kako bismo odali poštovanje žrtvama. Ako je jedan čovjek u Jasenovcu stradao zbog vjere, nacionalnosti ili ideologije puno je, a mi smo došli pokloniti se svim žrtvama - to je stav Crkve".

"Ako su neki članovi crkvenog reda sudjelovali u zločinima, ne može se zbog toga osuđivati čitava Crkva ili čitav narod. Osim toga, nema otkrivanja istine dok god se u obzir uzima samo jedno stajalište ili mišljenje", rekao je ispred Memorijalnog muzeja koji čuva imena 70.000 žrtava
koncentracionog logora nadbiskup Marin Srakić.

On je rekao da je Jasenovac paradigma zločina u kojima su stradali ljudi druge vere, nacije i ideologije.

On je rekao da su se ta stradanja događala pred celim svetom i dodao da je na njih upozoravao samo zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

Podsetivši na Stepinčevu izjavu da je logor Jasenovac "sramotna ljaga", a ubice u njemu "najveća nesreća Hrvatske", nadbiskup Srakić je rekao kako se istina o tome ne može zaustaviti.

Zid čutanja koji je pola veka vladao u Crkvi među prvima je prekinuo požeški biskup Antun Škorčević koji je 2000. godine došao prvi put u Jasenovac, podseća zagebački list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: