Umka: Kuće opasne po život

Na Umci kod Beograda ima kuća koje klize prema reci Savi. Zbog poremećaja tla, porodice koje žive na klizištu strahuju da će i njihovi domovi nestati.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2009.

15:54

Default images

Iako ovaj problem traje 20 godina, opštinske vlasti su opet na početku traženja rešenja za stanovnike klizišta. “Evo, 76 centimetara ovde i 74 centimetra ovde. Skratio sam nogice od stola zato što više nisam mogao supu da jedem. S jedne strane, proliva se, a s druge nije ni do venca došlo”, ispričao je jedan od stanara, Slobodan Stevanović.

Slobodan i njegov brat su uz urednu građevinsku dozvolu 1969. godine sagradili dvospratnu kuću.

Kuću nikada nisu završili jer je građevina ubrzo prvo krenula ka Savi, da bi onda promenila prvac i smer nekoliko puta. Tako je počela broba protiv hirovitog tla.

Slobodan kaže da je zid bio u nivou sa donjim stepenikom.

“Zgrada je tri puta ispavljana”, kaže on.

“Prvo kopaš ispod temelja, pa onda sačekaš, pa vraćaš zemlju. Pa onda opet kopaš ko krtica. Pa se ona vrati 10-20 cm. Pa opet. Progutala nam je sve moje plate i muževljeve penzije. Ja više ni volje ni živaca nemam”, kaže njegova žena Nada.

Da je opasno živeti u iskrivljenim kućama koje se ruše, čije vodovodne i kanalizacione cevi pucaju skoro svake godine, ustanovila je i nadležna opština Čukarica.

“Mi smo prvo rešenje dobili 1996. godine da se iselimo jer je kuća opasna po život i da oni nikakvu odgovornost ne snose. Ali, gde da se iselim? Pod vrbu”, kaže Nada. Svaka kiša i svaki poremećaj tla zadaju nove glavobolje stanovnicima Umke.

Komšija je sve manje. Ako se nešto hitno ne preduzme, sve više kuća biće ugroženo.

Rešavanje klizišta zapravo je hitno već nekoliko decenija.

Kako za klizište nisu znali kada su dobijali građevinske dozvole, žitelji smatraju da opština treba da reši problem.

U opštini Čukarica tvrde da na tome rade, da su kontaktirali sa stručnjakom za zasutavljanje klizišta, ali da je ono preduboko, da misle da treba raseliti stanovištvo.

“Problem nije rešen ja mislim zato što neko nije imao volje, mogućnosti. Ja sam predložila da se nađe nedge zemlja, da im se daju parcele negde, to je nešto što sam ja zahtevala”, kaže članica Veća opštine Čukarica Mariza Milić.

Kako takvo rešenje, prema rečima opštinara, prevazilazi finansijske mogućnosti Čukarice, početkom marta poslali su dopis Gradu i Ministarstvu infrastrukture.

Odgovor još nisu dobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: