Dogovor najkasnije sledeće nedelje

Vlada bi najkasnije do sledeće nedelje trebalo da smisli kako će uštedeti 100 milijardi dinara i da to saopšti MMF-u, izjavio je guverner Radovan Jelašić.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 31.03.2009.

10:15

Default images

Državni vrh je već počeo konsultacije o ključnim ekonomskim pitanjima, a guverner kaže da bi prihodi od solidarnog poreza mogli da se zamene uštedama u pojedinim ministarstvima.

Do sledeđe nedelje trebalo bi da bude poznato da li će građani Srbije biti solidarno oporezovani ili će Vlada za popunjavanje rupe u budžetu pronaći drugo rešenje.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić navodi da je to poslednji rok do kada država mora da odluči na koji način će uštedeti 100 milijardi dinara.

“Nadam da će biti dogovora najkasnije do sledeće nedelje pošto će tada biti bord, početkom maja da bi mogli održati tu makroekonomsku stabilnost i doći do dodatnih finansijskih sredstava, što je planirano da se povuče sredinom maja”, rekao je Jelašić.

Konsultacije članova Vlade sa premijerom Mirkom Cvetkovićem već su počele.

Gostujući u Kažiprstu B92 potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je da treba ići na dodatno smanjenje rashoda i eventualno povećanje nekih prihoda. On je dodao da će, na tom sastanku, državni vrh pokušati da nađe drugi način za pokrivanje deficita, umesto solidarnog poreza od šest odsto.

“Šest odsto je veoma visoka stopa za one koji imaju veoma niska primanja. Kad imate 12,13,14 hiljada dinara plate ili penzije, to je veoma visoka stopa. Svaka stopa na tom niovu primanja je ogromna. I treće, moramo onda deo tog tereta premestiti na indirektno oporezivanje, tj. akcize i jedan poen PDV-a." rekao je Đelić.

Guverner Jelašić, međutim, kaže da je povećanje PDV-a krajnja mera i da bi uštede trebalo ostvariti na drugoj strani.

On dodaje da bi smanjenje izdvajanje u pojedinim ministarstvima mogla da posluže kao zamena za solidarni porez.

Jelašić je ponovio da mere koje Vlada bude donela neće biti popularne, ali da su u vreme krize neophodne.

Ilić: Sve opcije u igri

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić izjavio je danas da ne može da iznosi detalje o opcijama za budžetske uštede u Vladi Srbije, navodeći da su "sve one još uvek u igri".

"Sve opcije koje su do sada spominjane su na stolu, uključujući i opciju uvođenja šest odsto solidarnog poreza na primanja veća od 12.000 dinara", rekao je on u pauzi skupa o javnim nabavkama i mogućnostima budžetske uštede, održanom u Sava centru.

Ilić je najavio i da, u slučaju da se situacija "drastično pogorša", da dođe do većih otpuštanja, "neizostavno će se ići i na dalje smanjivanje javne potrošnje".

On je objasnio da se to pre svega odnosi na "kupovinu roba i usluga, subvencije... ali na kraju i na plate i penzije".

"Činjenica je, ne samo kod nas, već i u svetu, da je situacije sve gora iz meseca u mesec i pored mera koje se preduzimaju", rekao je Ilić novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: