Usvojen budžet Vojvodine

Skupština Vojvodine usvojila je novi budžet pokrajine koji iznosi 59 milijardi i osamsto miliona dinara.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2009.

09:37

Default images

Sa usvajanjem budžeta se kasnilo jer se čekalo usvajanje zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini i verifikacija Statuta u Skupštini Srbije. Oko trećine novog budžeta planirano je za kapitalne projekte poput izgradnje mostova, završetak radova na urgentnom centru, dogradnju kameničkih Instituta i slične projekte.

Pet milijardi iz budžeta biće izdvojeno za otvaranje novih radnih mesta, a dve za poljoprivredu.

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić tvrdi da je budžet istovremeno i štedljiv.

On kaže da je pokrajinska administracija i pre ekonomske krize uvela određene mere štednje, ali ne isključuje i nove racionalizacije.

“Danas je svega 6 i po odsto pokrajinskog budžeta namenjeno za plate, materijalne i režijske troškove pokrajinske administracije, ali, naravno, iako smo rekorderi u štedljivosti, ima prostora da se i dalje vrši racionalizacija. U tom smislu mi ćemo sigurno vršiti racionalizaciju i redukciju administracije u ovoj godini jer prosto svetska ekonomska kriza nalaže da se još restriktivnije ponašamo, da stegnemo kaiševe i zbijemo redove”, objasnio je Pajtić.

Opozicija nije zadovoljna pokrajinskim budžetom i tvrdi da je loše projektovan. U Srpskoj radikalnoj stranci smatraju da je u neke oblasti, poput poljoprivrede, trebalo uložiti više novca nego što je pokrajinska administraija opredelila.

Istovremeno, opozicija dovodi u pitanje i prihodnu stranu budžeta i njegov razvojni karakter.

“Ne računa se na slabiji priliv sredstava u budžet jer je sada jedino izvesno 20 milijardi dinara od prodaje NIS-a i 24 milijarde transfernih sredstava za kulturu i obrazovanje. Sve ostalo je neizvesno i na toj neizvesnoti bazira se i tvrdnja da će ovo biti razvojni budžet”, navodi šef poslaničke grupe radikala Milorad Mirčić.

Već sada se zna da će budžet pretrpeti bar jedan rebalans i to nakon što budu usvojeni novi Statut i zakon o prenosu nadležnosti Vojvodini.

U pokrajinskoj vladi kažu da rebalans neće biti urađen na uštrb razvoja i otvaranja novih radnih mesta, već tvrde da će se sredstva za finasiranje novih nadležnosti obezbediti iz republičkog budžeta.

Odbijen predlog LSV-a

Skupština Vojvodine ponovo je danas odbila da se u dnevni red današnjeg zasedanja uvrsti predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine o obeštećenju Vojvodine na osnovu ulaganja građana u izgradnju “Naftagasa”.

Predsednik poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški rekao je da bi Vlada Srbije trebalo da obešteti Vojvodinu sa najmanje 840 miliona evra zbog prodaje Naftne industrije Srbije "u bescenje".

"Iako je prošlo više od godinu dana od sklapanja energetskog sporazuma između Srbije i Rusije, Skupština Vojvodine bi trebalo da se pozabavi ovim pitanjem. Ako je Skupština grada Pančeva mogla da postavi slično pitanje, onda bi i Skupština Vojvodine trebalo da slično postupi", rekao je Bogaroški.

On je rekao da bi, bez obzira na ovlaštenja, Skupština Vojvodine morala da zauzme stav o NIS-u jer su mnoga pitanja sporna, a građani Vojvodine od kupoprodajnog ugovora trpe veliku štetu, koja iznosi 840 miliona dinara.

Prema rečima Bogaroškog, Vlada Srbije trebalo je da obešteti Vojvodinu jer je NIS prodat za 400 miliona evra, a njegova realna tržišna vrednost iznosi 2,2 milijarde evra.

Vojvodini je od prodaje NIS-a pripalo 360 miliona dinara, što čini 90 odsto prodajne cene. Za predlog LSV-a glasalo je šest poslanika, a svi ostali glasali su protiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: