Prekinuta sednica Skupštine Srbije

Skupština Srbije prekinula je do sutra sednicu jer su poslanici SRS-a odbili da sednu na mesta koja su im određena odlukom Administrativnog odbora.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 31.03.2009.

01:25

Default images

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović izrekla je više opomena radikalima jer nisu sedeli na mestima koja su im određena u renoviranoj sali Doma Narodne skupštine, a potom ih je udaljila sa sednice i odredila pauzu od 15 minuta. Posle pauze ona je konstatovala da se sednica prekida jer ne postoje uslovi za dalji rad.

Ni selidba u Dom Narodne skupštine, ni impresivan, renovirani ambijent nisu pomogli parlamentu da povrati dostojanstvo u radu najvišeg zakonodavnog tela u zemlji.

Poslanici Srpske radikalne stranke odbili su da sede na mestima koja su im raspoređena odlukom Administrativnog odbora, te su posle tri izrečene opomene i udaljeni sa sednice.

Kako nisu napustili salu ni posle pauze, sednica je prekinuta do sutra jer predsednica parlamenta nije našla rešenje za ovu situaciju.

Poslanici SRS-a su došli na sednicu u majicama sa likom haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Na dnevnom redu sednice je 49 tačaka među kojima je set ekoloških zakona, zakon o političkim stranakama i potvrđivanje više međunarodnih sporazuma.

Sednica je počela uz manje tehničke poteškoće zbog novog elektronskog sistema.

U holu Doma Narodne skupštine izloženi su ustavi Srbije od Sretenjskog iz 1835. godine do Ustava iz 1990. godine.

Prva tačka dnevnog reda je vladin Predlog zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije kojim će biti ozakonjeni državni simboli utvrđeni u novom Ustavu iz novembra 2006. godine.

Usvajanjem zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije trebalo bi da budu ozakonjeni državni simboli utvrđeni u novom Ustavu iz novembra 2006. godine.

"Odluka odbora obavezujuća za sve"

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je izjavila da je odluka Administrativnog odbora o rasporedu sedenja u sali obavezujuća za sve poslanike.

"Činjenica je da je 5. marta održana sednica Administrativnog odbora na kojoj je ta odluka doneta. Sednici je prisustvovalo troje predstavnika Srpske radikalne stranke, koji nisu izneli nikakvu primedbu", rekla je ona.

Dejanovićeva je rekla da joj je žao što je prvo zasedanje parlamenta u renoviranoj Sali Doma Narodne skupštine počelo narušavanjem reda.

Predsednica Skupštine Srbije je objasnila da su poslanici radikala izjavljivali da nisu zadovoljni rasporedom sedenja i da bi želeli nešto drugačiji raspored, zbog čega ih je pozvala da razgovaraju sa njom o tome.

"Do takvog razgovora nije došlo. Oni dobro znaju poslovnik i kakva je procedura izmene rasporeda sedenja. Takvu odluku može ponovo doneti Administrativni odbor, ali poslanici SRS treba da podnesu takav predlog", istakla je ona.

Predsednica parlamenta precizirala je da je sa sednice parlamenta udaljila 15 poslanika SRS.

Kažnjeni ne mogu 20 dana u salu

Administrativni odbor je novčano kaznio 15 poslanika Srpske radikalne stranke zbog udaljenja iz skupštinske sale, a njima će biti zabranjeno prisustvo sednici 20 radnih dana.

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović rekao je da je 15 poslanika SRS kažnjeno sa po 32.000 dinara.

Među kažnjenima su i šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović i njegova zamenica Gordana Pop Lazić.

Konstantinović je podsetio da mera udaljenja podrazumeva da kažnjeni poslanik u salu ne može da uđe u narednih 20 radnih dana, odnosno i duže ako sednica na kojoj je kažnjen potraje.

On je ocenio i da negodovanje radikala zbog rasporeda sedenja nije primereno jer na sednici Administrativnog odbora 5. marta, kada je doneta odluka o tome, predstavnici radikala nisu imali nikakve primedbe na raspored sedenja u skupštinskoj sali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: