Sa Obamom "putuje i Bela kuća"

Više britanskih listova osvrće se na fantastičnu pratnju s kojom američki predsednik Barak Obama dolazi na predstojeći samit G20 u Londonu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2009.

02:39

Default images

Obama u britansku prestonicu stiže u pratnji 500 članova osoblja, među kojima su 200 članova bezbednosnih i obaveštajnih službi, šest lekara i tim kuvara Bele kuće. I predsednikova supruga Mišel Obama dovodi osam članova ličnog osoblja.

"Kad predsednik putuje, putuje i Bela kuća", objašnjava jedan administrativni zvaničnik.

Pored brojnog osoblja, Obama će na raspolaganju imati i svoju zvaničnu limuzinu, poznatu pod nazivom "zver".

Reč je o specijalnom blindiranom vozilu, napravljenom od ojačanog čelika, aluminijuma i titanijuma, koji je iznutra potpuno zapečaćen, sa rezervoarima kiseonika, tako da može da zaštiti predsednika čak i od hemijskog ili biološkog napada.

Rezervoar za benzin obložen je specijalnom penom koja sprečava mogućnost eksplozije pri eventualnom sudaru, a gume su tako napravljene da obezbeđuju sigurnu vožnju čak i ako su probušene.

Vozilo ima i sopstveno naoružanje i top sa suzavcem, kao i zalihe krvi predsednikove krvne grupe - AB.

Obama će u London iduće sedmice stići sopstvenim predsedničkim "boingom 747", "Air Force One", koji je opremljen i teretanom, a u centralni London će se prevesti sopstvenim super obezbeđenim helikopterom, poznatim kao "Marin One", prenose "Observer" i "Sandej tajms", a javio je Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: