Incko preuzeo dužnost

U Sarajevu je na sednici Saveta za sprovođenje mira javnosti predstavljen novi visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za BiH Valentin Incko.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.03.2009.

00:47

Default images

Austrijski diplomata Valentin Incko danas je zvanično preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH, od dosadašnjeg, Miroslava Lajčaka. Incko je rođen 1949. godine. Bio je ataše za kulturu u Ambasadi Austrije u Beogradu, šef Misije OEBS-a za Sandžak i ambasador Austrije u BiH od 1996. do 1999. godine. Za ambasadora u Sloveniji imenovan je 2005. godine.

Novi visoki predstavnik je kazao da će politički lideri koji budu radili na evropskom putu BiH u njemu imati dobrog saradnika.

Incko je podsetio da BiH "ima još mnogo obaveza koje mora ispuniti na evropskom putu" i izrazio nadu da će se domaći političari angažovati u tome i da neće morati da upotrebljava "bonska ovlašćenja".

Prema "bonskim ovlašćenjima", visoki predstavnik ima pravo da nameće zakone i smenjuje zvaničnike u BiH.

On je rekao da će prioritet u njegovom radu biti približavanje BiH evropskim strukturama.

Članovi Saveta za sprovođenje mira danas će okončati dvodnevno zasedanje u Sarajevu, tokom kojeg su juče o reformama u BiH razgovarali sa liderima šest vladajućih političkih stranaka. OHR je najavio da će večeras biti objavljeni zaključci o stanju u BiH i preporuke sa zasedanja PIC-a.

"Veći interes za napredak BiH"

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je u susretima sa zvaničnicima u Briselu, SAD i Moskvi stekao osećaj da svi žele da BiH postigne napredak.

"BiH nije zaboravljena i dobrodošla je u evropskoj porodici, ali najpre mora da ispuni pet ciljeva koje je međunarodna zajednica postavila pred tom državom", izjavio je Incko.

Kao prioritete u svom radu u BiH naveo je implementaciju i monitoring sprovođenja Dejtonskog sporazuma i rad na približavanju BiH evropskim strukturama i članstvo BiH u evropskoj zajednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: