"Govor pravde, ne oružja"

Srpska politika više nikad ne sme da dovede u opasnost građane, poručio Boris Tadić. Srbija je za govor razuma i pravde, a ne oružja, kaže Mirko Cvetković.

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2009.

01:27

Default images

Danas se navršava deset godina od početka NATO-bombardovanja SRJ. Prvi put Vlada Srbije obeležila je godišnjicu posebnom sednicom. Minutom ćutanja odata je pošta nastradalima, a Vlada je odlučila da u Beogradu bude podignut memorijalni centar posvećen žrtvama bombardovanja.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Srbija nikada ne može da zaboravi dane NATO-bombardovanja i da se zbog sećanja na žrtve, ali i zbog budućnosti novih generacija, ne sme dozvoliti da se nešto slično ponovi.

“Napad na SRJ bio je nezakonit, suprotan međunarodnom pravu i bez odobrenja UN. Šteta od bombardovanja je nesaglediva, a posledice se osećaju i danas”, rekao je premijer Cvetković. Prema njegovim rečima, bombardovanje nije rešilo probleme na Kosovu, niti je rešilo pitanje kršenja međunarodnog prava.

"I Srbiju i svet prošlost uči da se ne prave greške u budućnosti. Nas da više nikada ne budemo taoci apsurda i da ništa ne podređujemo interesima naroda, a svet da nema političkih ciljeva koji opravdavaju nasilje nad civilima i celom zemljom”, naglasio je Cvetković.

Jedini koji se, posle premijera, javio za reč na posebnoj sednici, bio je socijalista Ivica Dačić, ministar policije.

"Šta god da je bio uzrok, povod, takva akcija nije smela da bude sprovedena, niti organizovana, u demokratskom civilizovanom svetu", kaže Dačić.

Na posebnoj sednici Vlade, prvoj na kojoj se na takav način obeležava godišnjica NATO-bombardovanja, usvojen je predlog da se u Beogradu izgradi memorijalni centar u znak sećanja na žrtve - 2.500 civila, međju kojima je bilo i 90 dece i oko 1.000 vojnika i policajaca koji su stradali 1999. godine.

Tadić: Izvući pouke

Predsednik Srbije Boris Tadić je povodom 10-godišnjice NATO-bombardovanja Srbije naglasio da je 24. mart prilika da se izvuku pouke kako srpska politika više nikada zemlju i njene građane na bi uvukla u koridore opasnosti.

Tadić je izjavio u Njujorku da je današnji dan prilika da se setimo svih žrtava i istovremeno izvučemo pouke i postavimo temelje mirovne politike.

Prema njegovim rečima, naša je obaveza da se setimo tragedije koju smo doživeli i podsetimo svet da je Srbija bila bombardovana bez odobrenja Ujedinenjih nacija, najvažnije institucije sveta. "Svi oni koji bi na današnji dan bili u iskušenju da manipulišu osećanjima građana - prave lošu stvar", kaže on.

"Danas je dan kada bi trebalo postaviti temelje mirovne politike, zasnovane na odbrani legitimnih nacionalnih i državnih interesa i, iznad svega, interesa samih građana, a to je uvek politika mira i izbegavanja rata", objasnio je Tadić.

On je podsetio da je ovo dan se svi podsete da je Srbija bila bombardovana i da su njeni građani gubili živote, imovinu i kulturno-istorijske spomenike zbog čina za koji odobrenje nisu dale Ujedinjene nacije.

Prema njegovim rečima, obaveza države je da uvek obnovi sećanje na žrtve bombardovanja koje je trajalo 78 dana.

"Nema opravdanja"

Rasim Ljajiæ polaže venca (Fonet)
Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je da je NATO-bombardovanje poraz međunarodne zajednice i međunarodnog prava, i da nema opravdanja za taj čin.

On je, posle polaganja venaca i cveća u Tašmajdanskom parku kod spomenika deci stradaloj tokom bombarodavanja, ocenio da je tada najmanje kažnjen režim a najviše građani, i da su posledice katastrofalne.

"Nikada ne smemo da zaboravimo to što se desilo pre deset godina na ovom mestu, ali moramo da idemo dalje, jer život ne može da stane", rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. On je položio venac ispred KBC "Dr Dragiša Mišović", koji je bombardovan 1999. godine.

Tokom 78 dana bombardovanja SRJ, koje je počelo na današnji dan pre 10 godina, Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović" pogođen je 20. maja 1999, kada su poginuli sedam gardista i tri civila.

"Šta god mi uradili, ne možemo vratiti te mlade živote, niti možemo njihovim porodicima na bilo koji način da nadoknadimo njihov gubitak, ali ovo treba da bude opomena celom svetu da se tako nešto više ne ponovi", rekao je gradonačelnik Beograda.

Godišnjica obeležena i u Ruskom domu

Godišnjica bombardovanja obeležena je i u Ruskom domu, a prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Ruske dume, privrednici i političari. Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin istakao je da na Srbiju, posle vojnih, padaju političke bombe.

“Niko nije imao iluzije o namerama da se Srbiji otme Kosovo, a ni sad nema iluzija da je evropsko prisustvo na Kosovu, kojim se istiskuju Ujedinjene nacije, želja da se ispuni Ahtisarijev plan. To ipak nije poslednja politička bomba. Iz Haga vas bombarduju surovim osudama Srba”, naglasio je Konuzin.

Poslanici u Skupštini Srbije nisu radili na dan početka bombardovanja. Oni smatraju da odnosi Srbije i NATO-a ni danas nisu normalizovani.

Više o reakcijama političkih partija povodom desetogodišnjice bombardovanja SRJ, možete pročitati u našoj jučerašnjoj vesti.

Tokom 78 dana vazdušne kampanje poginulo je više od 3.000 ljudi, a teško je oštećena civilna i vojna infrastruktura. Grupa ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: