Fricl dobio doživotnu kaznu

Jozef Fricl, koji je 24 godine zlostavljao i držao zatočenu svoju ćerku Elizabetu, sa kojom dobio sedmoro dece, osuđen je na doživotni zatvor.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.03.2009.

09:50

Default images

Porota u sudu u Sankt Peltenu jednoglasno je došla do zaključka da je Fricl kriv za ubistvo novorođenčeta zbog nepružanja lekarske pomoći. Fricl je bio optužen za ubistvo nepružanjem lekarske pomoći, porobljavanje, silovanje, tešku prisilu i incest. On je juče priznao krivicu za sve navode optužnice.

Takođe i u vezi sa ostalim optužbama porota je jednoglasno zaključila da je Fricl kriv. Sud je, na osnovu zaključka porote, izrekao doživotnu kaznu pritvaranja, kao i upućivanje u ustanovu za psihički poremećene prestupnike.

Pre nego što se porota povukla na donošenje odluke o njegovoj krivici, Fricl je rekao da se "kaje svim srcem za ono što je učinio svojoj porodici". "Na žalost, ne mogu to više popraviti. Mogu samo da vidim da se šteta, po mogućnosti, ograniči ", rekao je on.

Državni tužilac Kristiane Burkhajzer zatražila je na završnici suđenja doživotnu kaznu. U veoma kratkom završnom izlaganju ona je istakla da na osnovu dokaza nema sumnje da je optuženi kriv po svim tačkama optužnice.

Burkhajzerova je detaljnije govorila samo o optužbi za ubistvo novorođenčeta nepružanjem lekarske pomoći, ocenjujcuhi da je priznanje Fricla "poslednji akt drame", odnosno pokušaj zavaravanja porote.

Prema njenim rečima, svaki laik bi shvatio da se dete borilo za život, što je spoznao i optuženi, a pored toga nije dozvolio lekarsku pomoć. Fricl je imao 66 sati vremena da odluči da li će spasiti dete i ništa nije uradio, već je svesno uzeo u obzir njegovu smrt, navela je Burkhajzerova.

Advokat optuženog, pak, smatra da se ne radi o ubistvu, jer se navodno njegov štićenik nije nalazio stalno u podrumu za vreme 66-očasovne borbe bebe za život.

Advokat je potvrdio spekulacije da je Elizabeta bila na suđenju u utorak, kada je javnost bila isključena, uz ocenu da je to podstaklo Fricla da prizna i one tačke optužbe koje je negirao u početku.

Presuda je pravosnažna, budući da po austrijskom zakonu priznanje optuženog isključuje pravo žalbe i uobičajeni dalji pravni postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: