Predstavljen "SPOmenar"

Foto-monografija Srpskog pokreta obnove, u kojoj su zabeleženi najznačajniji događaji borbe za demokratiju u proteklih 18 godina, predstavljena je u Beogradu.

Izvor: B92

Subota, 07.03.2009.

14:20

Default images

Promocija "SPOmenara" je održana u prisustvu velikog broja javnih ličnost - promociji su prisustvovali Danica Drašković, Ružica Đinđić, ministri Rasim Ljajić i Srđan Srećković, zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović, bivša predsednica GSS-a Vesna Pešić, lider DHSS-a Vladan Batić, funkcioneri SPO-a i brojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života Srbije.

Mnogi učesnici demonstracija 9. marta 1991. godine na trenutke zaboravljaju i ponekad se neodgovorno kockaju idealima slobode, demokratije i evropske Srbije, ocenio je lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

Govoreći na promociji, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić, Drašković je ocenio da bitka započeta 9. marta 1991. još nije završena.

Prema rečima Draškovića, sve što je prethodilo 9. martu predstavljalo je pripremu te neponovljive pobune, dok je sve što se događalo posle bilo nastavak započete bitke.

“Današnja Srbija postaje pozornica jedne plime obnove tih Miloševićevih antivrednosti, te plime evrofobije, kriminala i patološke zagledeanosti u zločin kao vrlinu i zločince kao heroje. Nemojmo da potcenjujemo te snage zla”, poručio je Drašković.

On je napomenuo da bi se monografija, koja svedoči o borbi SPO i svih proevropskih i demokratskih snaga za promene, mogla zvati i "Bez reči", jer su fotografije svedoci koji ne zaboravljaju, ne varaju i ne bave se cenzurom.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da fotomonografija 9. marta ne svedoči samo o 1990-im već da govori i o tome šta je danas Srbija i šta će Srbija biti u budućnosti.

Za neka nadanja i obećanja data tada, ali i 5. oktobra ispostavilo se da su bile “na žalost iluzije”, jer, kako je predsednik rekao, “neke stvari jednostavno nisu moguće”.

“Ponekad smo u politici prinuđeni da pravimo kompromise koji nas pogađaju, našu prošlost ali i naš identitet, ali ne postojimo tu da bismo zastupali samo nas, naš način razmišljanja i postojanja, već da pronađemo modalitet postojanja i za druge ljude”, rekao je Tadić.

Tadić je podsetio da se opozicija devedesetih borila za to da osporava tadašnju vlast i zaključio da se to pravo mora očuvati.

Prema Tadićevoj oceni, na fotografijama objavljenim u Spomenaru vide se strah, nada, iluzije, odgovornost i iskušenje onih koji se u teškim, bolnim i opasnim vremenima pružali otpor diktaturi.

Sociolog Ratko Božović pozdravio je objavljivanje fotomonografije, kao priloga kulturi pamćenja, koja govori o usponu, padu i kompromisima SPO-a.

Prema njegovim rečima, dobro je što je monografija objavljena u vremenu u kojem se neke stvari krivotvore i zaboravljaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: