Vlada za "usklađivanje predloga"

Kako B92 saznaje, Vlada je odlučila da u toku naredne nedelje pokuša da usaglasi različita mišljenja o spornim članovima predloga zakona protiv diskriminacije.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 05.03.2009.

00:58

Default images

Prema istom izvoru, ukoliko se u tom roku razlike ne usaglase, predloženi zakon biće vraćen u skupštinsku proceduru u neizmenjenom obliku. Prethodno, verske zajednice potvrdile su da su dale primedbe na Zakon protiv diskriminacije.

Dok se resorni ministar Rasim Ljajić pita da li za svaki zakon mora da pita crkve, Vlada ne objašnjava zbog čega je dan pre usvajanja iz skupštinske procedure povukla Zakon protiv diskriminacije.

Šest meseci, koliko je trajala javna raspava, niko iz verskih zajednica nije se setio da uputi primedbe na Pedlog zakona o zabrani diskriminacije. To su učinili noć uoči usvajanja teksta u Skupštini.

Crkveni zahtev je hitno prihvaćen a da o tome nije bio obavešten ni sam predlagač - Ministarstvo za rad. O tom potezu niko iz Vlade nije obavestio ni svoje kolege iz parlamenta, koji su čekali da Zakon usvoje. U parlament je danas, pre početka sednice na čijem dnevnom redu je taj predlog zakona bio prva tačka, stiglo obaveštenje iz Vlade Srbije o njegovom povlačenju iz procedure.

Ko je iz crkava zvao Vladu da se žali na članove 18 i 21 i dalje se ne zna. Ipak, mogu se naslutiti primedbe koje bi crkve mogle da imaju na zakon koji, između ostalog, garantuje slobodu promene veroispovesti i sprečava diskriminaciju zbog homoseksualnosti.

Usvajanje je uslov za stavljanje Srbije na "belu šengensku listu". Iz vladajuće koalicije očekuju da se Zakon u proceduru vrati za nedelju dana, ali i dalje se ne zna da li u izvornom i izmenjenom obliku.

Ljajić: Treba li za sve da pitam crkvu

Ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić, čije je ministarstvo bilo predlagač tog zakona, prethodno se zapitao da li će on svaki put morati da zatraži mišljenje različitih crkava o svakom zakonu koji se donosi.

Ljajić je novinarima, pred početak Konferenciji o primeni strategije za smenjenje siromaštva u Srbiji, precizirao da je su ga o povlačenju predloga zakona obavestili zaposleni u Ministarstvu, a da je zakon povučen na telefonskoj sednici Vlade, o kojoj on nije bio obavešten.

"Mene nisu pozvali pod izgovorom da sam bio nedostupan", rekao je novinarima Ljajić i naveo da je juče bio u poseti Pčinjskom okrugu. On je rekao da je antidiskriminacioni zakon veoma detaljno spreman i da zadovoljava sve evropske i svetske standarde, kao i da je njegovo usvajanje potrebno za dalji proces integracije Srbije u Evropsku uniju.

"Krivicu, ukoliko Zakon ne bude usvojen, snosiće oni zbog kojih je predlog zakona povučen", poručio je Ljajić.

On je ocenio da nije bilo u redu što ga kolege iz Vlade Srbije nisu obavestile o povlačenju predloga zakona i dodao da nije primereno tako "menjati pravila političke igre".

Antidiskriminacioni zakon je spreman veoma detaljno i zadovoljava sve evropske i svetske standarde, kaže Ljajić i podseća da je njegovo usvajanje neophodno kako za beli šengen, tako i za dalji proces integracija Srbije u Evropsku uniju.

O ovom potezu, niko iz Vlade nije obavestio ni svoje kolege iz republičkog parlamenta, kaže šefica poslanika DS-a, Nada Kolundžija.

“Mi nemamo punu informaciju o tome koji su razlozi zbog kojih je Vlada, koja je i predložila zakon, povukla predlog iz procedure. Postoje informacije o tome da treba usaglasiti još neke odredbe. Onaj ko je imao neke primedbe na novi zakon trebalo je to da uradi pre nego što je poredlog ušao u proceduru”, rekla je ona.

Ko je iz crkve zvao Vladu da se žali na članove 18. i 21. i dalje se ne zna.

Reakcije na odluku o povlačenju Zakona

Zaštitnik građana Saša Janković smatra da "svako, pa naravno i crkve, ima pravo da izrazi mišljenje o bilo kom zakonskom predlogu, ali za to im, kao i ostatku civilnog društva, stoji na raspolaganju javna rasprava kao obavezni, zakonom utvrđeni deo zakonodavnog procesa".

"Osnovno je demokratsko pravo građana da zakoni koji će ih sutra obavezivati donose na način koji obezbeđuje da se argumenti svih relevantnih aktera razmotre u fer i pravičnoj proceduri."

"Povlačenje predloga zakona o zabrani diskriminacije iz poodmakle skupštinske procedure, nakon sprovedene otvorene i javne rasprave i glatkog usvajanja predloga zakona od strane iste vlade koja ga je nedugo zatim povukla, ugrožava to pravo i pokazuje koliko je naš institucionalni sistem u stvari neinstitucionalan."

"Sve demokratske procedure i institucionalni mehanizmi su, u ovom slučaju, obezvređeni na štetu građana i njihovih prava, ne samo na zaštitu od diskriminacije, što je predmet povučenog zakona, već i na odgovorno i transparentno vršenje vlasti", naveo je ombudsman u saopštenju.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže za B92 da ko god ruši taj zakon, ne želi da Srbija postane članica EU.

“Jadna je ova država gde se osam godina sprema jedan zakon, gde su svi imali prilike da se izjasne, i skupštinski odbori, i gde je stvarno vođena jedna javna debata", kaže on.

"I da, kada zakon već stigne u skupštinsku proceduru, da je neko dovoljno moćan, crkva ili neko drugi, da može taj zakon da povuče, i to na osnovu jedne telefonske sednice“, smatra Dimitrijević.

Koalicija protiv diskriminacije, Gej-strejt alijansa, LDP i SDU osudili su povlačenje tog zakona iz procedure. Oni pozivaju Vladu da Zakon vrati u proceduru i da ga Skupština usvoji u neizmenjenom obliku.

Problemi sloboda vere i seksualne orijentacije

Sve verske zajednice koje Srbija priznaje kao "tradicionalne" tražile su izmenu člana 18, koji garantuje slobodu promene veroispovesti, a protive se i usvajanju člana 21, koji sprečava diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da je uputila primedbe na Zakon protiv diskriminacije, koji je Vlada juče zbog toga povukla iz skupštinske procedure.

U Patrijaršiji je Tanjugu je potvrđeno da je Sinod Srpske pravoslavne crkve, uz saglasnost drugih crkava i verskih zajednica, uputio pismo sa primedbama na Predlog zakona o diskriminaciji. Pismo je dostavljeno lično predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović.

Kako je ukazano, primedbe na Zakon dostavljene su uz saglasnost Srpske pravoslavne crkve, Beogradske nadbiskupije Rimokatoličke crkve, Islamske zajednice Srbije, Evangelističke crkve i drugih verskih zajednica u Srbiji.

U Beogradskoj nadbiskupiji Rimokatoličke crkve Tanjugu je potvrđeno da je ta verska institucija saglasna sa primedbama drugih crkava i verskih zajednica. U Nadbiskupiji je potvrđeno da je reč o primedbama na članove 18 i 21 tog zakona, koje su dostavljene Skupštini Srbije.

O ovoj temi možete čitati i na Blogu B92, kao i na Forumu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: