Srbija protiv gladi

Organizacija"Banka hrane", koja dve godine raspoređuje višak hrane onima kojima je neophodna, u saradnji sa B92 pokreće akciju “Srbija protiv gladi”.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2009.

01:38

Default images

U Srbiji skoro sedam odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, a samo u Beogradu se dnevno baci 20.000 obroka. Toliko viškova hrane svakog dana ima u restoranima i pekarama u glavnom gradu, a te viškove niko ne koristi. Cilj akcije “Srbija protiv gladi” jeste da čitava zajednica pomogne najugroženijim socijalnim kategorijama.

Porodica Rošpe iz Krnjače skoro deceniju živi u prikolici, koja je nekada bila deo luna-parka u kome je radio otac Nebojša. Njih petoro živi na dva ležaja i u 10-ak kvadrata.

To je samo jedna od 50.000 porodica koje u Srbiji žive ispod granice siromaštva. Oni troše manje od 8.883 dinara po članu domaćinstva mesečno. Međutim, koliko god je mala mesečna socijalna pomoć, za Rošpeove je značajna jer drugog prihoda nemaju.

"Jedino preko socijalnog, da nije bilo njih i 10.000 i dečijeg dodatka od 4.000… Dok platim kiriju i dok platim sve, ostane 2-3.000 ili pet. Sreća da sam na kuhinji, dobijam hranu preko kuhinje. To me spasava, ja ne mogu da radim više, imao sam pet operacija, ne vidim na desno oko”, kaže Nebojša Rošpe.

Preko 50 narodnih kuhinja Crvenog krsta ne podmiruju sve potrebe svojih korisnika, kojih je blizu 20.000. Dnevnu porciju 250 grama hleba i pola litra kuvane hrane često dele dva ili čak tri člana porodice, kojima je to neretko jedini dnevni obrok.

Protekle nedelje Rošpeovi su po prvi put dobili paket osnovnih životnih namirnica “Banke hrane”, koja već dve godine u Srbiji posreduje između siromašnih i kompanija koje proizvode ili kupuju hranu i ustupaju je Banci. “Banka hrane” je organizacija koja prikuplja hranu od donatora i redovno je prosleđuje socijalno ugroženima. Miroslava Anđelić iz te organizacija objašnjava da taj posao nije jednostavan. “Ono sto je neophodno ‘Banci hrane’, to je infrastruktura", kaže ona.

"Nama je neophodan magacinski prostor gde bi se ta hrana skladištila i da bi se obezbedio kontinuitet u prilivu hrane od kompanija koje imaju u strategiji poslovanja tu korporativnu filantropiju davanja u humantarne svrhe, i da bi se ta hrana skladištila i pakovala planski, ciljno, socijalno ugroženima”, kaže ona.

“Banka hrane” do sada je prikupila 42 tone namirnica za 5.500 ljudi. Ako pronađe magacin za čuvanje namirnica i vozilo za njihov transport, lakše će obezbediti redovne mesečne donacije hrane – od tri tone namirnica za 250 korisnika, na opštinama Voždovac, Palilula i Zvezdara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: