Utvrđen plan za Koridor 10

Vlada Srbije utvrdila plan izgradnje i finansiranja železničkog i drumskog Koridora 10, piše "Danas".

Izvor: Danas

Ponedeljak, 02.03.2009.

01:40

Default images

Planom izgradnje Koridora 10 za ovu godinu predviđena su ulaganja od 692 miliona evra. U drumski deo trase na tom koridoru biće uložena 472 miliona evra, dok je za železnicu planirano 220 miliona evra, saznaje "Danas" u Ministarstvu za infrastrukturu.

Prema rečima Ljubomira Markovića, portparola Ministarstva za infrastrukturu, izgradnja drumskog Koridora 10 finansiraće se iz domaćih sredstava, i to sa oko 130 miliona evra, dok 115 miliona evra čini kredit Evropske banke za obnovu i razvoj, a još 227 miliona evra biće obezbeđeno iz novih međunarodnih kredita za koje je država već aplicirala.

Tokom prvih šest meseci biće urađeni projekti za ceo Koridor 10 i biće završena eksproprijacija zemljišta. Za sve projekte, računajući i eksproprijaciju, neophodna su ulaganja od 120 do 125 miliona evra.

Novac planiran za izgradnju železničkog koridora biće utrošen na rekonstrukciju pruge Batajnica-Golubinci, zatim za završetak novosadskog železničkog čvora, rekonstrukciju pruge Gilje-Ćuprija (u dužini od 10 kilometara), kao i za elektrifikaciju pruge od Niša do Dimitrovgrada.
Procenjuje se da će drumski deo Koridora 10 biti završen za dve i po godine izgradnjom deonice od Subotice i Novog Sada do Dimitrovgrada i Vranja. Na Koridoru 10 potrebno je izgraditi još 300 kilometara puteva.

Srbiji su odobreni i međunarodni krediti za sve železničke projekte, čija je realizacija planirana za ovu godinu, dok će za završetak radova na stanici Prokop biti izdvojena sredstva iz domaćih izvora.

U Ministarstvu za infrastrukturu tvrde da je završeno 90 odsto stanice Prokop i da bi trebalo uložiti još oko 20 miliona evra kako bi ta stanica bila u potpunosti osposobljena za saobraćaj.

Kada je reč o železničkom koridoru svi planirani radovi trebalo bi da budu okončani za sedam do osam godina, i za to će biti potrebno oko 4,6 milijardi evra, pri čemu su u prve četiri godine planirana ulaganja od 1,1 milijarde evra.

Posle rekonstrukcije, vozovi bi mogli da se kreću brzinom od 160 kilometara na čas, a pruga će celom dužinom imati dva koloseka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: