Jeremić: Nije osuđena Srbija

Presude Haškog tribunala petorici iz državnog vrha Srbije su presude pojedincima, a ne Srbiji kao državi, izjavio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Izvor: B92, Beta

Subota, 28.02.2009.

00:44

Default images

On je, gostujući u u emisiji “Poligraf” na TV B92 rekao da je Milan Milutonović zapravo jedini optuženi kog su građani Srbije izabrali i da je upravo on dobio oslobađajuću presudu. Vuk Jeremić očekuje da će optuženi pred Haškim tribunalom uložiti žalbu na presude koje su dobili.

“Ja bih se uzdržao od toga da kažem šta lično mislim o Haškom tribunalu. Mogu kao građanin da kažem da ne poznajem nikoga ko nije duboko začuđen činjenicom da iz Haške sudnice, ljudi poput Ramuša Haradinaja i Nasera Orića izlaze kao pobednici, nasmejani, oslobođeni, a da se gotovo svima koji su pred tim sudom optuženi iz Srbije dešava ovo što se dešava”, rekao je Jeremić.

On je, međutim, naveo da će Srbija nastaviti da sarađuje sa Haškim tribunalom sve dok se ne ispune sve obaveze, kada više, kako je rekao, Srbija više neće imati ni potrebu ni obavezu da sa tom institucijom i sa ljudima iz nje "ima bilo šta".

On je rekao da ne veruje da će presuda Haga državnom i vojnom vrhu Srbije imati uticaj na odluku Međunaronog suda pravde o pitanju legalnosti kosovske nezavisnosti i da Srbija nije izgubila zaštitu međunarodnog svetskog poretka.

“Ne vidim zašto bi 10 godina kasnije jednoj vrlo različitoj, potpuno promenjenoj Srbiji, demokratskoj, okrenutoj ka evropskim integracijama i procesu pomirenja, bila nametnuta kazna za bilo čije grehe, koji nisu bili naplaćeni onoga trenutka kada je režim Slobodana Miloševića poražen”, smatra Jeremić.

Šef diplomatije kaže da postoji otvoren pritisak na zemlje koje još nisu priznale nezavisno Kosovo da to učine, ali da se Srbija diplomatskom borbom tome do sada uspešno odupirala.

Mrkonjić: Sramna presuda

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić ocenio je kao sramnu presudu Haškog suda petorici najviših političkih, vojnih i policijskih funkcionera SRJ i Srbije.

On smatra da su onisamo branili svoju zemlju i svoj narod, kako kaže, u vreme najnepravednije akcije koje su izvele svetske sile.
"Umesto da budu slavljeni kao heroji, oni su dobili 100 godina robije", rekao je Mrkonjić za Tanjug.

On smatra da je NATO agresija na Jugoslaviju najveća sramota sveta sa kraja 20 veka.

"Heroj nad herojima, Slobodan Milošević, pokazao je kako se brani čast svoje zemlje i svog naroda. Nikog od njih nije optužio i samo se borio za istinu, a istorija će pokazati da je Milošević bio u pravu", ocenio je Mrkonjić.

LSV: Premijer da se ogradi od izjave Mrkonjića

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je premijera Srbije da se javno ogradi od izjave ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića da je Slobodan Milošević "heroj nad herojima" i da će "istorija pokazati da je bio u pravu".

"Takva izjava je šamar žrtvama Miloševićevog režima i svim strankama u Vladi Srbije koje su se borile protiv istog tog Slobodana Miloševića i zla koje je naneo građankama i građanima Srbije", navedeno je u saopštenju LSV-a.

LSV smatra da je sramota da jedan ministar Vlade Srbije iznosi stavove kakve je izneo Mrkonjić.

"Uvereni smo da to nije stav Vlade koju podržavamo. Principi na kojima počiva Vlada Srbije su direktno suprotni principima na kojima je počivala politika Slobodana Miloševića, a Socijalistička partija Srbije je ulaskom u Vladu prihvatila te principe", saopštio je LSV.

Ta stranka očekuje od premijera Srbije Mirka Cvetkovića da "prestane sa politikom ćutanja" i da se javno ogradi od Mrkonjićeve izjave o Miloševiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: