Španija: Ostavka ministra pravde

Ministar pravde u španskoj vladi Marijano Fernandes Bermeho podneo je ostavku posle javne optužbe iz redova opozicije da je vršio pritisak na jednog sudiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2009.

19:18

Default images

"Odlazim zato što ne mogu više da podnesem pritisak na nas koji se borimo za socijalističke ideale", objasnio je Fernandes Bermeho nacionalnoj televiziji TVE.

Ministar je bio na meti kritike ne samo konzervativne opozicije, već i visokih funkcionera sopstvene partije zato što je učestvovao u lovu u mestu Haen, u Andaluziji, zajedno sa Baltasarom Garsonom, jednim od ukupno šest sudija koji istražuju slučajeve korupcije u redovima opozicione Narodne partije.

Susret ministra i sudije Garsona usledio je baš u vreme kada je sudija naredio hapšenje trojice osumnjičenih za korupciju, što je, po mišljenju opozicije, rezultat pritiska na sudiju.

Garson nije, međutim, poznat kao sudija na koga je lako izvršiti pritisak.

U svetskoj javnosti je postao poznat početkom 1990-ih, kada je uporno zahtevao izručenje čileanskog generala Augusta Pinoče optuženog za masovno mučenje i ubijanje članova demokratske opozicije u vreme kada je on bio na čelu fašističke diktature u toj zemlji (1973-1990).

Pinoče, koji se tada nalazio u Londonu, uspeo je, ipak, da izbegne ruku pravde pošto ga je britanski sud proglasio senilnim i odbio da ga izruči Španiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: