Problem u višku kandidata za RRA

Iako su dvojici članova Saveta RRA istekli mandati, novi članovi još nisu izabrani, jer su umesto za dva, poslati predlozi za tri kandidata.

Izvor: B92

Petak, 20.02.2009.

16:40

Default images

Problem je nastao jer predlagač, sektor profesionalnih udruženja, nije uspeo da usaglasi mišljenja o listi kandidata, pa su Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, umesto dva, poslali tri predloga.

Pošto nisu uspela da se dogovore, medijska udruženja su Odboru za kulturu i informisanje predložila troje kandidata- ANEM, NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine Gordanu Sušu, APRES Maksu Ćatovića, dok je favorit Asocijacije privatnih emitera Slobodan Đorić.

Odbor, međutim, nije želeo da arbitrira, pa je tražio od predlagača da se usaglase.

"Ako bismo napravili taj presedan, na sledećim izborima predlagači bi rekli – ‘šta sad da se dogovaramo kad će skupština svejedno da stavi sve kandidate’. Zbog toga je moj predlog, a sa tim se verovatno slažu i vlast i opozicija, da mi po hitnoj proceduri izmenimo taj deo zakona gde ćemo precizirati sve nedorečenosti, kako bismo u narednom ciklusu sprečili da opet dođe do blokade čitave procedure", rekla je predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marijanović. Uprkos tvrdnjama vladajuće koalicije da predlozi u Odbor za kulturu i medije nisu stigli u zakonom propisanom roku i da bi zato trebalo raspisati novi javni poziv, predsednik ANEM-a Saša Mirković tvrdi da to nije istina.

"Isto tako, iznenađeni smo što je lista kandidata ponovo vraćena na usaglašavanje. To je nešto što je neprimereno, jer se na taj način ponovo ‘prebacuje lopta’ u naše polje, a potpuno je jasno da mi ne možemo da se usaglasimo i da od nekoliko kandidata ne možemo izabrati dva, kako odbor očekuje od nas", rekao je Mirković.

On kaže i da bi najgore rešenje bilo ponovno raspisivanje javnog poziva, jer bi se tada, zbog većeg broja kandidata, još teže dogovorili, a to bi, prema njegovim rečima, moglo da dovede do blokade rada Saveta.

Zamenik predsednika RRA Goran Karadžić nada se da će do sledeće sednice liste biti usaglašene.

I on smatra da zakon dosta nejasno definiše ovu oblast i da izmenama treba definisati šta se radi u slučaju kada dogovora nema.

"Za sada taj modalitet nije pronađen i trebalo bi učiniti sve da se pronađe jedan metod koji će garantovati ovlašćenim predlagačima samostalnost. Znači da na njih ne može da utiče niko, pa ni politika, kako je to juče ANEM saopštio”, rekao je Karadžić.

“Ali, ne treba opet da dođemo u situaciju da je blokiran rad Saveta, time što ćemo dočekati da isteken mandat petorici- šestorici", kaže on.

Vesna Marijanović kaže da će sledeća sednica Odbora posvećena ovom problemu najverovatnije biti održana sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: