Romi diskriminisani u celom regionu

Procene nevladinih organizacija u regionu govore da je od 50 do 70 odsto romske dece bilo žrtva neke forme diskriminacije.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 19.02.2009.

12:47

Default images

Izveštaji ministarstava prosvete u okruženju blaži su i govore da je taj procenat od 30 do 50 odsto. Romi u regionu, pa i u Srbiji, nemaju udžbenike i nastavna sredstva, zlostavljaju ih vršnjaci, ali i nastavnici, a prevelika je i njihova zastupljenost u specijalnim školama, rečeno je na upravo održanom sastanku Međunarodnog upravnog odbora Dekade Roma u Beogradu.

Takođe, istorija i kultura Roma nisu uključene u programe i udžbenike, romska deca su uglavnom upisana u srednje stručne škole, u predškolskim ustanovama dobijaju niži kvalitet obrazovanja, a nailaze na barijere i prilikom samog upisa.

Prisutna je segregacija Roma u posebna "romska odeljenja" unutar regularnih osnovnih škola, pokazali su izveštaji iz upitnika o diskriminaciji Roma u sistemu obrazovanja u Srbiji i zemljama u okruženju.

Upitnici su dobijeni od nevladinih organizacija i ministarstava Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Albanije, Mađarske, Rumunije, Slovačke i Srbije i na skupu ih je prezentovao docent beogradskog Filozofskog fakulteta Aleksandar Baucal.

Prema popisu iz 2002. godine, u Srbiji živi 108.000 Roma, ali procene govore da ih je pet puta više, a taj podatak ide i do 800.000.

Gotovo 78 odsto romske populacije je nepismeno ili polupismeno, nešto više od 17 odsto Roma završi osnovnu školu, 4,6 procenata srednju, a samo 0,2 odsto fakultet.

U Srbiji nema katedre za romski jezik ni lektorata, a Romi su jedna od najvećih ali i najugroženijih zajednica i u Evropi, i procene su da ih ima od 12 do 14 miliona.

Sastanak Međunarodnog upravnog odbora održan je u okviru predsedavanja Srbije Dekadi Roma 2005-2015. i okupio je predstavnike Svetske banke, Evropske komisije, ministarstava, romskih udruženja iz susednih zemalja i regiona.

Zajedničko telo za Rome

Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić najavio je, posle sastanka sa predstavnicima Nacionalnog saveta Roma, formiranje zajedničkog radnog tela koje bi trebalo da rešava problema romske populacije na gradskom nivou. On je na konferenciji za novinare u Skupštini grada istakao da će u tom radnom telu, koje treba da bude formirano u što kraćem roku, ravnopravno učestvovati predstavnici Roma, gradske uprave, civilnog sektora i međunarodnih organizacija, koji su i danas bili prisutni.

Prema njegovim rečima, tema sastanka bilo je i najavljeno raseljavanje Roma iz nehigijenskog naselja ispod mosta Gazela, "za koje je ostvarena saglasnost da je prihvatljiva nova strategija grada, koja neće od romske populacije stvarati geta i na taj način grupisati siromaštvo".

Plan bi trebalo da bude ostvaren do kraja avgusta, posle čega će se steći uslovi za rekonstrukciju mosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: