Nevreme paralisalo delove Srbije

U nekim delovima Srbije sneg neprestano pada duže od 48 sati. Sneg je praćen udarima severnog vetra na gotovo celom području Srbije, osim na severu zemlje.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 19.02.2009.

08:56

Default images

Saobraćaj se odvija otežano na većini putnih pravaca, a prema prognozama meteorologa, očekuje se da će tek u utorak sneg prestati da pada. Sneg se zadržava na kolovozima, pa uz smanjenu vidljivost stvara probleme u saobraćaju. Za 24 sata u Srbiji se dogodilo više od 200 saobraćajnih nesreća čiji su uzroci najčešće bili slaba vidljivost i neprilagođena brzina.

U užičkom regionu, gde je u nižim predelima napadalo tridesetak centimetara snega, dok je na Zlatiboru i okolnim planinama snežni pokrivač dostigao visinu od 70 centimetara, saobraćaj se odvija izuzetno otežano, pa putari preporučuju vozačima da ne kreću na put bez velike potrebe. Brojna sela užičkog regiona, posebno u planinskim predelima, zavejana su, tako da radnici i djaci jutros nisu stigli do svojih radnih mesta i škola.

I u Nišu je sneg izazvao probleme u saobraćaju, ali magistralni i regionalni pravci su prohodni.

Na magistralnim kolovozima ima raskvašenog snega do pet centimetara, a na regionalnim i više.

Autobuski saobraćaj u Nišu se odvija otežano sa skraćenjima na prigradskim linijama. U Nišu su se za poslednja 24 sata desile 22 saobraćajne nesreće, od kojih je jedna sa smrtnim ishodom.

Situacija je posebno otežana u Timočkoj i Negotinskoj krajini i na prilazima zimskim turističkim centrima, a zbog jakog vetra, sneg se nanosi na kolovoze što dodatno otežava rad putara.

I škole "trpe" zbog nevremena

U Kragujevcu i Aranđelovcu i više manjih mesta zbog snežnog nevremena sve osnovne i srednje škole sutra će biti zatvorene.

Savet za bezbednost Kragujevca odluku je doneo zbog snega koji neprestano pada već 30 sati i prognoze da će snežnih padavina biti i u naredna 24 sata.

Prema informacijama sa seoskog područja, nekoliko škola u okolini Kragujevca ni danas nije radilo jer nastavnici i učenici nisu mogli da stignu do njih zbog zavejanih puteva. Zbog snega koji u Aranđelovcu neprestano pada već treči dan i zavejanih puteva, sutra će biti zatvoreno svih 14 osnovnih i srednjih škola i 11 isturenih odeljenja u okolnim selima. Takvu odluku danas je doneo opštinski štab civilne zaštite.

Od jutros ne radi ni većina osnovnih škola u Rekovcu i Rači, a slična situacija je i u Topoli i Kniću.

Ni učenici tri osnovne škole u kraljevačkom kraju sutra neće pohađati nastavu zbog loših vremenskih uslova i problema u saobraćaju.

Osnovne škole u Ušću, Sirči i Glediću sutra neće raditi, a časovi će biti skraćeni i u nekim kraljevačkim školama.

U osnovnim školama u selima Lipe, Šalinac i Vodanj kod Smedereva danas nije održana nastava zbog neprohodnosti puteva i otežanog kretanja autobusa prigradskog saobraćaja.

Visina snežnog pokrivača u Kragujevcu je 40 centimetara, a u višim predelima Šumadije i njegova visina je oko 60 centimetara, zbog čega su mnoge seoske škole potpuno zavejane.

Zavejan autobus

Autobus Autoprevoza iz Gornjeg Milanovca, koji je jutros krenuo iz Lalinaca kod Ljiga, zavejan je sa deset putnika u takovskom selu Vrnčani, na mestu Lipari.

Kako je izjavio otpravnik na Autobuskoj stanici Vojislav Isajilović, koji je u stalnoj vezi sa vozačem Autoprevoza i kontrolorom, svi putnici iz zavejanog autobusa smešteni su u obližnjoj kući i čekaju mehanizaciju da raščisti put. Isajilović je naveo da je snežni nanos toliki da se samo nazire vrh autobusa, a iz Čačka je upućena teška mehanizacija za probijanje smetova.

Dva druga autobusa koja su jutros bila zavejana na regionalom putu Gornji Milanovac - Požega u Pranjanima oslobođena su i svi putnici su bezbedno stigli na odredišta.

Kako je agenciji Beta rekla nastavnica u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima Jelena Aleksandrov, niko ni od nastavnika koji putuju iz ova dva grada, ni od đaka iz okolnih sela, nije uspeo da dođe, zbog čega danas u školi nema nastave.

Sneg koji već 48 sati neprekidno pada u Polimlju, a povremeno i snežna mećava praćena olujnim vetrom, od sveta su odvojili više od 30 sela u opštinama Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

Saobraćaj je u prekidu sa petnaestak sela u opštini Priboj, desetak sela u toj opštini ostalo je sinoć i danas bez struje, a u pribojskim selima u školu je kasnilo ili uopšte nije pohađalo nastavu nekoliko desetina đaka.

Kragujevac: Problemi za Hitnu pomoć

Kragujevačke ekipe Hitne pomoći zbog jakog snega i neočišćenih puteva i prilaza zgradama rade veoma otežano i najranije uspevaju da stignu do pacijenata za 30 minuta.

Direktor Hitne pomoći Slobodan Kitanović apelovao je na građane da pozivaju Hitnu pomoć samo u najhitnijim slučajevima jer ekipe zbog otežanih uslova rada nisu u mogućnosti da reaguju na svaki poziv. Sneg umerenog do jakog intenziteta, praćen udarima severnog vetra, pada na celom području Srbije, osim na severu Vojvodine, gde jutros nema padavina.

Tokom jučerašnjeg dana, na putevima u Srbiji desilo se preko 200 saobraćajnih nesreća čiji su uzroci najčešće bili slaba vidljivost i neprilagođena brzina. Slobodan Stajin, iz saobraćajne policije, za B92 kaže da je u nesrećama teško i lakše povređeno oko 30 osoba.

Kako navodi Auto-moto savez Srbije (AMSS), vidljivost je smanjena u višim predelima zbog vejavice i niske oblačnosti na 50 do 100 metara. Na autoputu od Beograda ka Nišu, Novom Sadu i Šidu ima mestimično raskvašenog snega na kilovozu, dok na magistralnim putevima u nižim predelima ima od jednog do tri centimetra snega na kolovozu.

Na regionalnim putevima u tim područjima ima do pet centimetara ugaženog snega na kolovozu, zbog čega je upotreba zimske opreme obavezna, a saobraćaj je otežan i usporen.

Nekoliko sela odsečeno od Pančeva

Nekoliko sela na teritoriji Pančeva odsečeno je od grada zbog velikih smetova koji su se stvorili u toku dana.

Putevi prema Dolovu, Jabuci, Opovu i Ivanovu zavejani su snegom zbog jakog vetra i teška mehanizacija preduzeća Vojvodinaput Pančevo pokušava da ih očisti, izjavio je rukovodilac zimske službe preduzeća Slavko Jovanović.

"Kod nas je proglašena vanredna situacija. Angažovali smo svu tešku mehanizaciju na probijanju tih puteva, ali ne mogu reći kada bi oni mogli da budu prohodni jer nam vetar pravi strašne probleme", rekao je Jovanović.

Građanima je preporučeno da ne idu ka tim mestima, jer su putevi neprohodni i da ne bi stvorili probleme putarima koji pokušavaju da uklone smetove.

Sve ulice prvog i drugog prioriteta u Pančevu su prohodne.

Zavejana sela kod Leskovca

Sneg koji na području Leskovca pada već dva dana potpuno je zavejao sedam planinskih sela uz administrativnu liniju sa Kosovom.

Oko 500 meštana Ravnog Dela, Gornje i Donje Oruglice, Trstene, Gaginca , Melova i Lipovice potpuno je odsečeno od najbliže varošice Vučje koja je od ovih mesta udaljena oko 40 kilometara.

Do ovih sela nema asfaltnog puta pa niko do sada nije ni pokušao da probije snežne nanose koji su na pojedinim mestima i do dva metra.

U leskovačkim selima duž administrativne linije uglavnom žive osobe starije od 60 godina, najbliža prodavnicima im je udaljena 25 kilometara, apoteka 40 kilometara, a ambulanta u Oruglici radi samo četvrtkom, pod uslovom da medicinsko osoblje uspe džipovima da se probije do ovog mesta.

I Đilas čistio sneg

Ekipe "Beograd puta" očistile su sve ulice prvog prioriteta, izjavio je direktor zimske službe tog preduzeća Željko Maravić. U skladu sa vremenskim uslovima, čiste se i ulice drugog prioriteta.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas obišao je centar grada i naselje Mirijevo, gde je učestvovao u čišćenju snega.

On je ocenio da za sad grad, uz sve probleme, funkcioniše i da su glavne ulice u zaista dobrom stanju, a najavio je i čišćenje snega u sporednim ulicama čim sneg prestane da pada.

Đilas je rekao da očekuje od institucija kao što su škole i domovi zdravlja da sami organizuju čišćenje snega.

Đilas smatra da je njegov nalog inspekciji da trgovcima i ugostiteljima više ne uručuje opomene već odmah mandatne kazne ukoliko ne očiste sneg ispred svojih objekata urodio plodom.

Konstatujući da je i dalje obaveza građana da očiste trotoare ispred svojih zgrada, Đilas je rekao da su zbog bezbednosti Beograđana i sve raspoložive gradske službe uključene u to.

Zavejane planine

Visina snežnog pokrivača danas u 10 sati na Kopaoniku iznosila je 88 centimetara, na Zlatiboru 68, a na Crnom vrhu 55 centimetara, navedeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Među gradovima rekorder je Veliko Gradište sa 45 centimetara snežnog pokrivača, a slede Kragujevac (36), Smederevska Palanka (33), Kraljevo i Sjenica (31) i Beograd (29),

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: