Šef UNMIK-a sa zvaničnicima Srbije

Srbija insistira na planu Ujedinjenih nacija od šest tačaka za Kosovo, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić posle sastanka sa šefom UNMIK-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

00:34

Default images

Predsednik Srbije i ministri Vuk Jeremić i Goran Bogdanović ponovili su da insistiraju na srpovođenju plana o šest tačaka, koji propisuje funkcionisanje carinske službe, policije, pravosuđa, transporta, telekomunikacija, a odnosi se i na zaštitu kulturnih i verskih objekata, i predviđa održavanje jakih veza između Srba na Kosovu i Srbije u tim oblastima.

Predstavnici Srbije insistirali su na tome da UNMIK mora da ostane prisutan na Kosovu i da su Ujedinjene nacije jedini prihvatljiv okvir za bilo kakve razgovore o Kosovu, uključujući i one o radu Euleksa.

Budući da je ovih dana bilo dosta reči o učešću Kosova u regionalnoj trgovinskoj razmeni i organizacijama, predstavnici Srbije ponovili su da jedini način za njihovo učešće u tim organizacijama može biti preko UNMIK-a, u skladu sa rezolucijom 1244.

Za razliku od vlasti u Beogradu, koje isključuju mogućnost direktnih razgovora sa Prištinom, osim ukoliko oni ne bi bili o statusu, šef UNMIK-a, kako prenosi njegov portparol Aleksandar Ivanko, izneo je stav da obe strane moraju da se uključe u razgovore o svakodnevnim, tehničkim pitanjima.

“Gospodin Zanijer i zvaničnici u Beogradu razgovarali su o načinima da se krene napred, u skladu sa Rezolucijom, u razmatranje pitanja od važnosti za Prištinu i Beograd. Gospodin Zanijer je rekao da očekuje da će se Evropska unija, naročito preko svoje misije na Euleks, više ključiti u rešavanje praktičnih pitanja na Kosovu”, rekao je Ivanko.

“Što se tiče razgovora o tehničkim pitanjima koji treba da uslede, u njih bi trebalo da se uključe sve relevantne strane, a to znači i Beograd i Priština”, rekao je on.

Ivanko kaže da će, po povratku na Kosovo, Lamberto Zanijer izvestiti tamošnje vlasti o razgovorima u Beogradu.

Inače, poseta šefa UNMIK-a Beogradu završava se razgovorima sa ambasadorima Evropske unije i Rusije.

Razgovori Zanijera i zvaničnika Srbije sastavni su deo priprema za sednicu Saveta bezbednosti UN, koja će biti održana početkom marta, kada će se razgovarati o sporazumu od šest tačaka i funkcionisanju međunarodnih misija na Kosovu.

Beograd insistira na primeni plana Ban Ki Muna

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom o primeni plana od šest tačaka koji je potvrđen u Savetu bezbednosti UN.

Predsednik Tadić je naveo da Srbija insistira da taj plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u potpunosti bude sproveden u delo, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.

Sastanku su, takođe, prisustvovali ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

U narednom periodu će, kako je saopšteno iz kabineta predsednika Tadića, razgovori o implementaciji plana od šest tačaka na Kosovu i Metohiji biti nastavljeni.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je u današnjem razgovoru sa šefom civilne misije Ujedinjenih nacija Lambertom Zanijerom o nastavku dijaloga o sprovođenju plana svetske organizacije o šest tačaka za Kosovo naveo da je neophodno dalje aktivno prisutvo UNMIK-a na Kosovu.

Jeremić je kazao i da je neophodno puno sprovođenje elemenata izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o funkcionisanju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, koje mora biti u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti svetske organizacije.

Na sastanku je dogovoreno da će se dalji razgovori na tehničkom nivou sa UNMIK-om nastaviti do potpune realizacije plana o šest tačaka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef UNMIK-a Lamberto Zanijer započeli su danas inicijalne razgovore u vezi sa sprovođenjem zaključaka iz poslednjeg izveštaja generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna o Kosovu, kao i o drugim tekućim problemima.

Bogdanović je na sastanku ukazao na spremnost Beograda da se intezivira dijalog na tehničkom nivou u cilju što efikasnijeg rešavanja postojećih problema na Kosovu.

Ministar Bogdanović je još jednom rekao da Srbija principijalno insistira na poštovanju principa definisanih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, saopšteno je iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Ivanović: Teme koje Srbija nameće

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da zvaničnici Srbije ponovo postavljaju pitanje kada će početi primena plana od šest tačaka.

"U ovakvim razgovorima svaka strana kandiduje svoje planove i teme. Mi ćemo svakako insistirati na tome da se plan u šest tačaka još jednom razmotri i da vidimo kada počinje implementacija i ko šta radi u tom planu", rekao je Oliver Ivanović za B92.

On kaže da UNMIK "mora da preuzme obavezu koju je generalni sekretar nametnuo svima, pa i njima kao misiji na samom terenu".

"Istovremeno je važno da vidimo kako se u ovom svetlu vidi uloga Euleksa, koji će u daljem periodu biti zadužen za tri tačke - policiju, pravosuđe i carinu", rekao je Ivanović.

Ivanović kaže da je tema i zaštita kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, koja je pod posebnom kontrolom i nadzorom Uneska. Portparol UNMIK-a Rasel Giki za B92 kaže da će primena plana od šest tačaka biti samo jedna od brojnih tema razgovora. Poseta Zanijera Beogradu deo je njegovih priprema za narednu sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu početkom marta, kaže Giki.

"On očekuje da se angažuje u konsultacijama o širokoj lepezi pitanja koja su u vezi sa izveštajem generalnog sekretara od 24. novembra", kaže on.

"Zanijer će na sastanku saslušati mišljenje srpskih vlasti o brojnim pitanjima, uključujući preoblikovanje UNMIK-a. Plan od šest tačaka je jedno od pitanja o kojima će se razgovarati", rekao je Giki.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je pre dva dana preneo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu nezadovoljstvo Srbije zbog odlaganja sprovođenja plana u šest tačaka i upozorio da Kosovu preti ozbiljna bezbednosna kriza ako taj plan ne bude sproveden na terenu.

Podsetimo, kosovske vlasti su taj plan odbacile kao neprihvatljiv. Plan generalnog sekretara trebalo bi da omogući kosovskim Srbima širu autonomiju u oblasti pravosuđa, policije i carine, kao i bolju zaštitu kulturnih i verskih objekata i bolji saobraćaj i telekomunikacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: