Beograd: Protest protiv krzna

Organizacija "Sloboda za životinje" organizovala je protest u centru Beograda povodom Svetskog dana protiv krzna.

Izvor: B92

Subota, 14.02.2009.

16:34

Default images

Članovi ovog udruženja su pozvali Vladu da donese odgovarajuća pravila koja bi sprečila ubijanje životinja zbog krzna. Na protestu su posebno prozvane modne kuće, ali i Kina, kao lider u proizvodnji krzna.

Članovi udruženja su pokušali da što jasnije predoče Beograda u kakvim uslovima žive i umiru životinje čije se kože koriste u modnoj industriji.

Kako kažu, krzno ne može biti modni detalj, jer se do njega dolazi ubistvom.

“Ljudi ne znaju da se iza toga krije nešto jako strašno. Oni ne znaju koliko životinja mora da se ubije da bi oni dobili parče cica oko vrata. To meni nije ni ženstveno, ni u modi”, kazala je aktivistkinja pokreta "Sloboda za životinje" Dragica Lorović.

Udruženje "Sloboda za životinje" zahteva da država Srbija donese odgovarajuće etičke zakone o postupanju sa životinjama, kao i zabrane trgovine krznom.

Takvi zakoni su već usvojeni u Bosni i Hrvatskoj.

“Mi konkretno imamo zahtev da u zakon o dobrobiti životinja, koji još nije usvojen i nalazi se u skupštinskoj proceduri, uđe član kojim se neopozivo zabranjuje uzgoj krznašica”, rekao je koordinator akcije Zoran Mikan. Kina je vodeći svetski proivođač krzna. U toj zemlji se proizvede preko 80 odsto bundi, šubara, šalova i ostalih odevnih predmea od krzna životinja.

Zato je sa ovog protesta upućeno protestno pismo ambasadi Kine.

“Na milijarde životinja se svake godine ubije najastrašniji način po celom svetu. Ja mislim da mi ne treba da budemo deo toga”, navela je učesnica protesta Monika Bukroj.

Retke prolaznice u bundama nisu doživele da ih demonstranti ispolivaju crvenom bojom, kao što se to radi u svetu na sličnim protestima.

Članovi udruženja su obojili samo jednu bundu od veštačkog krzna.

Za njih je samo veštačko krzno ekološki i etički prihvatljivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: